63. ročník Zlín Film Festivalu předal ceny. Zlaté střevíčky mají nové majitele

16. červen 2023

Spousta světových premiér, nejlepší filmy svého žánru i atraktivní hosté – to všechno nabízí Zlín Film Festival. Od 1. do 7. června jsou k vidění tři stovky filmů z padesáti zemí, divadelní představení, koncerty, besedy a třeba i debaty nad češtinářskými záludnostmi. 

Zlín Film Festival 2023, hvězdu na Chodníku slávy získali Tereza Ramba a Jan Cina

„Musím upozornit třeba na světovou premiéru česko-slovensko-maďarského animovaného snímku Tonda, Slávka a kouzelné světlo. Natočil ho výtvarník, animátor a režisér Filip Pošivač a je to opravdu kouzelný film. Taky hned po Zlíně bude soutěžit v mekce světové animace, francouzském Annecy,“ pochvaluje si umělecká ředitelka ZFF Markéta Pášmová. Česká účast ve festivalových soutěžích i mimosoutěžním programu podle ní potvrzuje zlepšující se situaci na poli českého dětského a mládežnického filmu. „Svědčí o tom mimo jiné i film Děti Nagana, který natočil Dan Pánek. Úžasný snímek s velkou dávkou nostalgie. My, dramaturgové festivalu, totiž slavné Nagano 1998 pamatujeme, a tyhle vzpomínky jsou velice příjemné,“ usmívá se Pášmová.

Hynek Čermák (uprostřed) ve snímku Děti Nagana

Programovou perličkou pak bude uvedení dokumentu o legendě československého filmu pro děti, režisérce Věře Plívové-Šimkové. Mladá autorka Anna Stichenwirthová si na něm dala opravdu záležet a postavila tak skvělé režisérce důstojný pomníček.

Tradičně se do programu Zlín Film Festivalu zapojuje i Český rozhlas. Celý týden můžou zájemci zajít do Kavárny Potmě, kde si vyzkouší, jaké to je nevidět, a se svojí troškou do mlýna přispěje i Český rozhlas Junior. Vrcholem „rozhlasové“ účasti ve Zlíně pak bude finále výtvarné soutěže zrakově handicapovaných dětí a mladých lidí nazvané Radost tvořit. Český rozhlas taky spoluorganizuje filmové projekce pro nevidomé a jinak zrakově znevýhodněné děti, při kterých budou snímky doprovozeny komentářem a všichni zúčastnění si tak budou moci vychutnat tu pravou atmosféru v kině. „Nadační fond Českého rozhlasu Světluška je naším stálým partnerem. Bez něj už si festival ani neumíme představit,“ uzavírá výkonná ředitelka Zlín Film Festivalu Jarmila Záhorová. Den Českého rozhlasu, který vyvrcholí večerním koncertem na náměstí, bude v sobotu 3. června. Přijďte, veřejnoprávní rádio má co nabídnout. Navíc slavíme sté výročí zahájení pravidelného rozhlasového vysílání v Československu. 

Spustit audio

Související