"Muzeum je Theatrum mundi," tvrdí Milan Jan Půček a Antonín Šimčík, ředitel Národního Zemědělského muzea a jeho náměstek

4. říjen 2016

"Zemědělství je prazáklad všeho a mimořádný socio-ekonomický fenomen. Hudba a zemědělství jsou vždy spojeny v té obrovské inspiraci přírodou, ze které čerpali a čerpají i hudební skladatelé," připomněl hned úvodem Milan Jan Půček.

Hosté Telefonotéky, na které se můžete těšit.

V Telefonotéce ovšem zaznělo mnohem víc příkladů propojení zemědělství s kulturou. Do tohoto oboru totiž patří i např. myslivost, rybářství, nebo gastronomie, včetně pivovarnictví a vinařství. Navíc zemědělství je skoro tak staré jako kultura sama, pokud bereme jako její základ první rytmické a taneční projevy.

Národní zemědělské muzeum sice sídlí v Praze, ale patří k němu i pobočky Valtice, Čáslav, Ohrada a Kačina. Každá je zaměřena specifickým směrem, který odráží místní tradice regionu, nebo zohledňuje své sídlo. Tam všude zve muzeum na výstavy a zajímavé kulturní akce. Povídali jsme si o tom, jaké a co konkrétně čeká návštěvníky v letošní sezóně. Poslechněte si, jak vypadá třeba Zahrada ticha, selský dvorek nebo biotop lesa. Nebo proč vystřihovat názvy z českého mléka.

"Muzea poslední dobou zažívají obnovení zájmu a střetávání s moderními technologiemi a internetem jim naopak pomáhá," vysvětlili oba hosté v závěru a dodali, jak jsou rádi, že si lidé uvědomují, jak je jiné potkat se s originálem, moci se ho dotknout, přivonět, ochutnat.

Počátky Národního zemědělského muzea sahají do roku 1891, vzniklo na popud pořadatelů Jubilejní výstavy v Praze. Základ sbírek muzea tvořily předměty vystavené na Jubilejní výstavě v r. 1891 a na Národopisné výstavě v r. 1895. Zemědělské muzeum bylo tehdy součástí Národopisného muzea, samostatnou institucí se Zemědělské muzeum stalo v roce 1918.

Budova v Praze na Letné, která je významnou památkou novodobé české architektury – funkcionalismu, byla postavena v letech 1937 – 39 podle projektu architekta Milana Babušky. Dnes tam probíhá a pomalu vrcholí rozsáhlá rekonstrukce, která vrací budovu do původního stavu. Celá budova současně získává jakýsi "program", který návštěvníky provede jednotlivými expozicemi až k terase s výhledem a gastronomickou tečkou.

Čtěte také: Archiv odvysílaných dílů Telefonotéky.

Spustit audio