Musik + X, současná populární hudba z Německa

30. květen 2014

Tokio Hotel, Bushido, Scorpions nebo Kraftwerk, to jsou jména, která se vám možná vybaví, když se řekne německá populární hudba. Pro někoho vrcholný kýč, pro jiného naopak vrchol umění. Výstava nazvaná Musik + X, která probíhá až do 19. dubna v prostorách Českého muzea hudby za iniciace Goethe-Institutu, se snaží dokázat, že německá hudební scéna je mnohem rozmanitější, než jak ji vnímáme pohledem z Česka.

Jen pro zajímavost, Německo představuje čtvrtý největší hudební trh na světě. Charakteristiku výstavy přibližuje Martina Stejskalová z Goethe-Institutu v Praze: „Výstava Musik + X představuje současnou německou populární hudbu, konkrétně čtyři žánry německé populární hudby – pop, hip hop, indie a techno. Na výstavě jsou všechny tyto oblasti hudby představeny čtyřmi moduly, kde každý modul představuje jeden žánr. V rámci modulu je velká obrazovka, na které běží zhruba desetiminutový film, kde je ten žánr představen. Jsou tam rozhovory s kapelami, se zpěváky, fanoušky a s hudebními publicisty a samozřejmě tam zní i celá řada muziky těch kapel, o nichž je tam řeč.

Hned první modul, který vás v přízemí Českého muzea hudby přivítá, poznáte velice lehce. Plakáty v nadživotní velikosti nebo plakáty vlastnoručně namalované, deníčky a milostné dopisy věnované hlavně kapele s androgynním zpěvákem v popředí jasně přibližují popové kapely, které hýbou nejen německým světem. Na velkých obrazovkách a se sluchátky na uších si tak můžete vyslechnout hudební ukázky kapel Rammstein, Wir Sind Helden nebo se stát svědkem davového šílenství na koncertě Tokio Hotel.

Záležitosti, které přímo s hudbou nesouvisí, představují ve výstavě rovněž velkou část, tedy to „X“ v názvu celé výstavy. „To je to, co se na tu hudbu nabaluje. To je to, co je kolem toho žánru. Ať už je to určitý styl oblékání nebo jsou to fotografie, které dokumentují život fanoušků nebo umělců. Jsou tam třeba i plakáty. Tady v sektoru indie je typické to, že si nezávislí muzikanti zpočátku dělali plakáty sami, že se chtěli vymezit vůči mainstreamu a vůči popu. A to je ta sekce X,“ vysvětluje Martina Stejskalová.

02027167.jpeg

Další cesta výstavou směřuje do hiphopové sekce, která vás provede předměstími velkých měst a také tvorbou Bushida, Advanced Chemistry, Deadline Dynastie nebo Komekaté, šestice z Kolína nad Rýnem, která byla i hostem otevření celé výstavy.

Třetí pódium se zaměřuje na soundtrack k pádu Berlínské zdi, tedy techno, jak se píše v průvodních textech, které překládají jen malou, ovšem zásadní část jinak německy znějící expozice. Berlínská kultura kolem techna se zrodila zároveň se sjednocením Německa a po převratu se techno stává masovou kulturou, kterou představuje například LoveParade.

Poslední část, která zakončuje celou výstavu, je indie pódium. Skrze sluchátka zní Tocotronic, Die Toten Hosen, Barbara Morgenstern či The Notwist nebo se můžete podívat, jaké boty měli na sobě třeba Peaches, Sonic Youth nebo Black Lips na koncertech v Berlíně nebo Kolíně nad Rýnem.
A finální třešničkou, o kterou byl pravděpodobně největší zájem, byla výroba odznaků dle vlastní fantazie.

Kde se vlastně vzal nápad představit německou hudební scénu českým, především mladým lidem a co je hlavním cílem výstavy, to odpovídá Martina Stejskalová: „Naši kolegové v Mnichově, kde nápad vznikl, přemýšleli, jak vzbudit zájem u mladých lidí o němčinu, jak to udělat moderní, zajímavou metodou, a přišli na to, že hudba je oblast, která mladé lidi zajímá, a cílem výstavy je skrze muziku prostřednictvím německé současné hudby vzbudit v žácích a studentech zájem o němčinu. Ukázat jim, že němčina není jenom gramatika a slovíčka, ale jsou také zajímavé texty, je to zajímavá muzika. A když já budu rozumět té muzice, tak mi to dá mnohem víc.

A jaké jsou zpětné reakce na výstavu?
Zatím zpětnou vazbu máme skrze návštěvnickou knihu, která je tady v rámci výstavy umístěna, kam návštěvníci píší různé vzkazy a kreslí obrázky. Kniha je v tuto chvíli poměrně dost zaplněna.

Výstavu nazvanou Musik + X můžete v Českém muzeu hudby navštívit do 19. dubna.

Spustit audio