Mumie, King Kong i profesor Frankenstein. Laterna magika pro děti se La Putyce povedla

12. leden 2016

Cirk La Putyka sídlí od listopadu roku 2014 v holešovické tržnici v Praze, v prostoru nazvaném Jatka 78. Letošní první premiérou divadelního spolku je inscenace Biograf, určená především dětem a zřetelně inspirovaná Laternou magikou.

Cirk La Putyka je spojován především s novým cirkusem, renomé si získala hned jejich první inscenace La Putyka z roku 2009. Od té doby uvádějí každý rok novou premiéru.

Biograf je vlastně taková one man show pro děti vycházející z principu Laterny magikyOním jediným mužem na scéně je Jiří Kohout. Představí se už u vchodu do sálu, kdy jako uvaděč rozdává divákům malé anglicky psané vstupenky. Pak se na chvíli promění v prodavače popcornu a dětem věnuje několik papírových pytlíků, aby se vzápětí stal promítačem. A tato proměna mu vydrží až do konce. Promítač divákům sděluje, že dnes se koná blíže neurčená slavnost, na kterou si pozval svoje filmové hrdiny. Stojí na perském koberci, za ním je černobíle vyvedené pódium kina s art decovými prvky, což navozuje atmosféru světa filmů černobílých a němých.

Pódiu přirozeně vévodí nevelké plátno, na které promítač uvádí své filmové přátele - mumii, neviditelného Jacka, komiky Charlieho a Charlieho, profesora Frankensteina nebo King Konga. Všechny tyto postavy na filmových předtáčkách hraje také Kohout a s každou sehraje nějakou epizodu, kde se hojně využívá již zmíněný princip Laterny magiky - tedy to, že postavy mohou z plátna vystupovat na jeviště a zase naopak, svlékající se neviditelný Jack odhazuje z plátna svršky na scénu, dveře mohou být skutečné a lze do filmu vstoupit, nebo jen imaginární a nikam nevedoucí na plátně.

03547858.jpeg

Pod inscenací jsou uvedeni autorsky kromě Kohouta také Marek Zákostelecký a František Karel TománekTěm se podařilo vytvořit sérii nápaditých mikropříběhů. Profesor Frankenstein stále vymýšlí nějaké nefunkční vynálezy, až stvoří monstrum bez srdce, Charlie a Charlie se honí tak, že doslova utečou z filmového plátna a promítač je hledá po stěnách divadla, King Kong je přerostlé dobračisko, které hraje perfektně košíkovou. Němou a komickou akci na plátně komentuje promítač Kohout, během 50minutového představení srší energií, živě komunikuje s dětmi a baví je.

To vše doprovází na klavír Jan Čtvrtník - hudbu složil spolu s Vráťou ŠrámkemJe rychlá a rytmická, když se po americké ulici honí Charlie a Charlie, tajemná, když promítač hledá mumii. Hudebník také napodobí zvuk, který vychází z King Kongovy hrudi, do které se vítězoslavně bije pěstmi. Nakonec se všichni filmoví hrdinové vyfotí a na úplný závěr, během děkovačky, se divadelním trikem, který nebudeme prozrazovat, stanou filmovými hrdiny i sami diváci.

Čtěte také: Vydejte se do časů, kdy kino byl němý a černobílý biograf. Cirk La Putyka zve do filmových včerejšků

Trojice autorů vsadila na možná až příliš jednoduchý a přímočarý syžet. Plytkost zápletky však vyrovnává provedením detailů - ať už jde o originální nápad v každém jednotlivém příběhu, hravou češtinu nebo zručné spojení filmu a divadla. Kohoutova energie pak drží pozornost malých diváků, kteří - alespoň při premiérovém uvedení - příběh opravdu sledovali. Biograf je spíš skromnější příspěvek do repertoáru La Putyky. Dětem však působivě otevírá magickou říši filmovou i divadelní.

autor: Josef Rubeš
Spustit audio