Můj lékař mně poradil a další humorné doktorské povídky Karla Poláčka

29. duben 2021

Příběhy českého prozaika a žurnalisty Karla Poláčka ze souboru humorných lékařských povídek, které vycházely v druhé polovině 30. let v Lidových novinách. Účinkuje Jiří Ornest. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Účinkuje: Jiří Ornest
Režie: Vlado Rusko
Natočeno: v roce 2005

Karel Poláček (1892–1945) pocházel z asimilované židovské rodiny z Rychnova nad Kněžnou. Nepříliš úspěšně studoval na místním gymnáziu. Gymnázium posléze dokončil v Praze a zapsal se dokonce na Právnickou fakultu. Ve studiu však nepokračoval a věnoval se praktické činnosti v řadě úřednických zaměstnání.

Válečná léta strávil na frontách první světové války. Po válce publikoval několik příspěvků v tisku a brzy přešel k novinářské profesi. Byl členem redakce Lidových novin (kde publikoval už od roku 1920), Tribuny, Českého slova a opět Lidových novin, při práci v denících redigoval humoristický čtrnáctideník Dobrý den (1927–1930), přispíval do Přítomnosti a psal filmové náměty a scénáře.

Čtěte také

Za protektorátu pracoval pro Radu židovských starších. V červenci 1943 musel odjet s transportem do Terezína. Zahynul na konci války pravděpodobně cestou do koncentračního tábora Dora u Buchenwaldu nebo přímo v něm.

Bibliografie Karla Poláčka zahrnuje úctyhodné množství titulů: povídky, fejetony, novely, romány. Autorovo dílo se uzavřelo deníkem, který si psal v lednu až červnu 1943 před nástupem do Terezína, vydaným pod názvem Se žlutou hvězdou (1959). Spisy Karla Poláčka vycházely od roku 1994 v Nakladatelství Franze Kafky.

V rámci vltavské Dopolední četby uvádíme příběhy ze souboru humorných lékařských povídek, které vycházely v druhé polovině 30. let v Lidových novinách.

autoři: Vladimíra Bezdíčková , Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio