Mrákotínská knihovna není jenom na výpůjčky. Umí hýbat děním

31. leden 2018

Na svou knihovnu můžou být obyvatelé Mrákotína na Chrudimsku patřičně hrdí. Dostala se totiž mezi třináct nejlepších knihoven Česka v celostátní anketě. Podle nominace organizuje skoro veškerý společenský život v obci.

„Pořádáme mnoho akcí jako třeba kvízy, cestovatelské besedy, drakiády, loučení s prázdninami, country den a další. Jezdíme na výlety do divadla, na Kunětickou horu. Měli jsme výstavu vyšívaných obrazů. Když víme, že někdo něco umí anebo dělá, oslovíme ho a může se prezentovat,“ říká knihovnice Ludmila Adámková.

A doplňuje ji starostka Ludmila Vacková: „V obci taky máme dobrovolné hasiče, myslivce, spolupracujeme se skutečským Junákem, který si u nás přestavuje středisko.“

Zájem o čtení je

Do úspěšné knihovny chodí podle Adámkové spousta aktivních čtenářů. „Navíc přicházejí i senioři na virtuální univerzitu třetího věku. Začali jsme genealogií, pokračujeme českými dějinami a jejich souvislostmi. V roce 2014 jsme knihovnu zrekonstruovali.“

Na výstavy nejsou v Mrákotíně sami. „Pomáhá nám je organizovat paní Skopová. Už vytvořila kalendář a momentálně pracuje na zpěvníku, který se týká obcí Vojtěchov, Raná, Mrákotín, Prosetín. Díky němu se budeme prezentovat,“ těší se starostka Vacková.

Děti láká Dračí doupě

Taky v obci pořádali soutěž o nejlepší koblihu, byly i dobroty z jablek a letos chystají slané dobroty. Nechybí ani spolek Dračí doupě, který se pravidelně schází. Chodí do něj děti. Novým občánkům vysazují strom s cedulkou, která označuje, pro koho je.

Mrákotín leží mezi Skutčí a Hlinskem. Žije tam kolem 360 obyvatel. K Mrákotínu patří i osada Oflenda. Tam žije dalších 40 lidí.

Starostka Mrákotína Ludmila Vacková a Ludmila Adámková
autor: Jakub Malý
Spustit audio