Mozart z kostela Šimona a Judy

4. červenec 2006

Na prahu oslav mozartovského výročí se letos 22. ledna konal v rámci Speciálního dne Eurorádia v kostele Šimona a Judy v Praze koncert, na němž Pražský komorní orchestr bez dirigenta přednesl několik vrcholných skladeb W.A. Mozarta: předehru k opeře Don Giovanni, Pražskou symfonii a symfonii Jupiter.

Živý záznam koncertu, který aktuálně vydal Radioservis, zachycuje kvalitní výkon tělesa i bezprostřední atmosféru v síni. Pražský komorní orchestr vznikl před více než půl stoletím z iniciativy hráčů prvních pultů SOČRu; osobitým složením, způsobem práce i hodnotnými výkony představuje na domácí hudební scéně ojedinělou kvalitu. Pod nynějším uměleckým vedením Antonína Hradila a Ondřeje Kukala je ideálním hudebním seskupením především pro interpretaci hudby vrcholného klasicismu, jeho přizvání k slavnostnímu mozartovskému koncertu Eurorádia bylo nanejvýš vhodné.

Pražský komorní orchestr bez dirigenta

Skladby, které v jeho podání zazněly, se na koncertních pódiích i nosičích objevují zejména letos poměrně často, o to víc lze v živé nahrávce ocenit vytříbený výkon orchestru, který dokázal vyjádřit dramatické a tragické tóny slavné ouvertury propojené s komickými prvky, dostát náročnosti Pražské symfonie i kvalitně představit originální hudební témata polední a nejrozsáhlejší Mozartovy symfonie Jupiter.

autor: Agáta Pilátová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.