Mozart v kině

21. leden 2006

Do konce ledna probíhá ve Vídni přehlídka mozartovských filmů Do poměrně nedávné doby zůstávaly filmy i divadelní hry věnované Mozartovi plné nekritického obdivu. Kritickému pohledu byl Mozartův obraz podroben teprve v Amadeovi podle scénáře Petera Shafferse (1984). Miloš Forman tu Mozarta ukázal tak, jak ho známe z jeho dopisů - jako poněkud obhroublý charakter. Právě prostřednictvím skladatelovy přízemnosti však film zároveň podává svědectví i o Mozartově genialitě. - Projekce nejrůznějších filmových verzí Mozartova života i jeho nejznámějších oper probíhá do 31. ledna 2006 ve vídeňském kině Metro.

První celovečerní hraný film o Mozartovi natočili v roce 1921 Rakušané. On i další filmy o Mozartově životě pojímal skladatelova díla jako jistý druh "programové hudby", která vlastně popisuje a ilustruje jeho životní situaci a poměry. Do tohoto okruhu patří i německý film Koho milují bohové z roku 1942 nebo rakouský Mozart z roku 1955 (oba režie Karl Hartl). Scenáristé se i při pozdějších pokusech o nové "objevení" Mozarta nevyhýbali využití všech obecně známých událostí a průvodních okolností ze skladatelova života, aby byla zajištěna dostatečná míra rozpoznatelnosti. Nevyhnutelná byla samozřejmě Mozartova milostná dobrodružství, jeho muzikantská práce s demonstrativně projevovanou veselostí i působivý tragický konec jeho života.

Oskar Werner jako Mozart

Rakouský filmový archiv se zaměřil na nejzajímavější filmy o životě W. A. Mozarta (Koho milují bohové - Deanův britský snímek z roku 1936 i Hartlův německý o šest let mladší -, Mozart, Amadeus či Zapomeňte na Mozarta!, který vznikl podle scénáře Zdeňka Mahlera v česko-německé koprodukci v roce 1985). Ze zfilmovaných Mozartových děl je zastoupen například Don Juan, Bergmannova Kouzelná flétna nebo Don Giovanni. Vídeňská přehlídka mozartovských snímků zahrnuje i několik krátkých filmů, mimo jiné i vůbec první film tohoto druhu z roku 1909 (La Mort de Mozart). Pásmo filmů běží ve vídeňském kině Metro od 10. do 31. ledna 2006.

Program přehlídky je k dispozici na stránkách Rakouského filmového archivu.

Mozart v kině ("Koho milují bohové")
10. - 31. ledna 2006
kino Metro, Vídeň

Metro Kino, Johannesgasse 4, A-1010 Wien

autor: (com)
Spustit audio