Mozart se vrací do Stavovského divadla. V operách Michaela Nymana a Stevena Stuckyho

4. duben 2019

Wolfgang Amadeus Mozart se vrací do Prahy - a to osobně! Národní divadlo uvádí ve čtvrtek 4. dubna ve Stavovském divadle v české premiéře dvě současné opery, které prezentují Mozarta v málo známých a zcela nečekaných souvislostech.

Novinka v repertoáru Opery Národního divadla s názvem „Mozart a ti druzí“ představuje v jednom večeru „Dopisy, hádanky a příkazy“ z roku 1991 od proslulého anglického skladatele Michaela Nymana a komickou operu „Klasika“ z roku 2014 od amerického autora Stevena Stuckyho. Obě díla ve Stavovském divadle režijně připravila Alice Nellis.

Mozart a ti druzí

„Mám tohle divadlo moc ráda. Už jsem tu zkoušela inscenaci Audience u královny s Ivou Janžurovou a ona tenkrát řekla, že tohle divadlo léčí. A já tomu věřím - zkoušíme tu už dva měsíce a i přes všechny epidemie jsme se dostali až k premiéře. Pracuje se tu opravdu moc dobře. První polovina je minimalistická, spíše lyrická. Bavilo nás ponořit se do té doby a hrát si s imaginací Mozarta, který blouzní. Ve druhé polovině jsme začali být více abstraktní, je to absurdní komedie. I scéna se začne chovat odvážněji, mohli jsme si dovolit spoustu vizuálních vtipů."

Mozart a ti druzí

Roli Mozarta v Nymanově díle, napsanou původně pro herečku a zpěvačku Ute Lemper, Alice Nellis svěřila sólistce opery Národního divadla, sopranistce Alžbětě Poláčkové.

„Zpívat Mozarta byla velká výzva a moc mě to baví. Obě časti večera jsou úplně jiné. V Nymanovi už je to unavený a umírající Mozart, ví, co nestihl a co by chtěl dodělat, a ta poloha je tam smutnější. Stucky je fraška, komedie. To už je Mozart v nebi s Beethovenem a Haydnem."

Mozart a ti druzí

Kromě Alžběty Poláčkové se v dalších rolích představí například Michaela Zajmi, Lucie Hájková, Tomáš Kořínek, Pavel Švingr nebo Jiří Hájek. Obě opery - Nymanovy „Dopisy, hádanky a příkazy“ a Stuckyho „Klasiku“ - s orchestrem Národního divadla hudebně připravil dirigent David Švec.

„Michael Nyman svoje Dopisy koncipoval jako filmovou operu. Orchestr má pouze 15 lidí a objevují se tam netradiční nástroje jako třeba saxofony nebo basová kytara. Vedle toho je tam klavír, smyčcový kvintet a žestě. Opera je v přísně minimalistickém duchu. Nyman tu Mozarta necituje přímo, jen tu a tam zazní nějaký motiv. Stucky používá citací mnohem víc. Používá je v syrovém stavu, v lehce parodizujícím kontextu."

Mozart a ti druzí

Scénu pro inscenaci „Mozart a ti druzí“ navrhl Matěj Cibulka, kostýmy jsou dílem Kateřiny Štefkové. Na projektu se dále podílejí choreografka Klára Lidová, fotograf Jakub Gulyás a dramaturg Ondřej Hučín.

autor: Daniel Jäger
Spustit audio