FAMUfest 2018: Cukr a sůl, JailBreak a další studentské filmy

5. listopad 2018

Od 6. do 10. listopadu se v Praze bude konat FAMUfest, přehlídka studentských filmů z pražské FAMU. Ústředním motivem letošního 35. ročníku je most jako symbol spojování. Celkem 26 filmů bude soutěžit v 15 kategoriích, letos poprvé také o cenu za nejlepší scénografii.

„Motiv mostů nám přijde příhodný z několika důvodů. Přáli bychom si, aby FAMUfest spojoval, a to jak celou FAMU, tak i FAMU s širokou veřejností a lidi napříč uměleckými obory,” říká letošní ředitelka festivalu, studentka Adéla Boháčová ve vysílání pořadu ArtCafé. Studentské filmy vznikají napříč celou AMU, a proto jsou v rámci programu zařazeny i scénická čtení nerealizovaných scénářů v nominaci, koncerty i výstavy.

 „Symbol mostu odráží i společná výstava FAMU + UMPRUM. Chtěli jsme poukázat na dlouhodobou spolupráci mezi katedrou scenáristiky a ateliérem ilustrace, při které na základě scénáře z FAMU vznikají komiksy. Tato pilotní výstava bude zachycovat spolupráci Jindřicha Janíčka a Taťány Rubášové, kteří spolu vydali už pět komiksů,” rozvíjí myšlenku ústředního tématu letošního FAMUfestu vedoucí produkce Bára Skoumalová. Podle organizátorů most skvěle vystihuje i stavbu filmu. „Když stavíme most, musí být naprosto perfektní, všechny jeho pilíře, protože pokud se jeden z pilířů zhroutí, zhroutí se celá stavba,” tvrdí.

Adam Martinec do filmu Cukr a sůl obsadil Leoše Nohu, svého otce a strýce

Z počtu 77 přihlášených filmů předporota nominovala celkem 26 filmů, které budou soutěžit ve všech kategoriích. Mezi nominovanými jsou i snímky Cukr a sůl a JailBreak, které jejich tvůrci během vysílání ArtCafé představili. Adam Martinec do svého přibližně dvacetiminutového filmu Cukr a sůl, který se bez patosu snaží pátrat v tématech chlapské důvěrnosti, přátelství a smrti, obsadil do jedné z hlavních rolí herce Leoše Nohu. Všechny ostatní postavy hrají neherci, autorův otec a strýcové.

„Šlo o jednoduchý princip ověřený Formanem a Passerem, že mezi dobré typy lidí, kteří nemusí hrát, prskneme jednoho zkušeného dobrého herce. Ten jim pomůže s rytmem a s projevem,” říká mladý režisér.

Experimentální film je nedoceněný, říká mladý student FAMU, Duong Viet Anh

Druhý snímek, o kterém byla v ArtCafé řeč, byl němý krátkometrážní snímek JailBreak mladého studenta Duong Viet Anha, který by se dal zařadit do kategorie experimentálních filmů. „JailBreak je pojmenování pro to, když se nějak obejde systém iOS, přeneseně řečeno je to únik z klece, z vězení,” vysvětluje. „Jsme všichni obklopeni plastem a dalším materiálem, který až tak moc k životu nepotřebujeme a pak nás to omezuje například v pohybu, v myšlení, v tom, jak vidíme svět,” komentuje své dílo Duong Viet Anh. Během vysílání se všichni zúčastnění studenti shodli na tom, že je u nás nedoceněný experimentální film, a že by bylo skvělé, kdyby se v budoucnosti v rámci FAMUfestu v nominačních kategoriích objevil.

Letošní FAMUfest navštíví režisér Joao Viana a kameramanka Sabine Lancelin

Všechny filmové projekce a doprovodný program letošního Famufestu jsou umístěny do prostorů na území Prahy 7, a to podle organizátorů festivalu zcela z praktických důvodů. „Přáli jsme si, aby návštěvníci festivalu měli všechno v rámci programu na dosah ruky a nemuseli se kvůli výstavě přesouvat přes půlku Prahy,” vysvětluje ředitelka.

Oproti loňskému roku je porota genderově vyváženější a filmy jsou rozděleny do tematických bloků, aby se v nich návštěvníci lépe orientovali. „Svou návštěvou nás poctí portugalský režisér João Viana s kameramankou Sabine Lancelin, natočili spolu film Our Madness, který se bude v rámci Famufestu promítat,” prozrazuje Boháčová.

Poslechněte si celé ArtCafé, ve kterém hrála brazilská hudba a skladby Pavla Zlámala podle výběru Pavla Klusáka.

Spustit audio

Související