More Than Honey – dokumentární film švýcarského režiséra Markuse Imhoofa

26. listopad 2012

Krajíc čerstvého chleba s máslem a medem k snídani je samozřejmostí, ale jak dlouho si ho ještě budeme moci dopřávat? Celá včelstva vymírají a nikdo pořádně neví proč. Nevysvětlitelné masové úmrtí se poprvé objevilo v Americe v roce 2006. Od té doby se rozšiřuje do Asie a do Evropy. Markus Imhoof hledal s kamerou možné příčiny hromadného umírání a našel odpověď na mnohé nevyjasněné otázky.

Včela, hmyz, který sice občas použije své žihadlo, ale zásadně patří k málo druhům hmyzu, kterého si vážíme a který nám lidem dokonce bývá dáván za příklad – ano, pracovitost a pilnost a harmonické soužití ve společenství jsou ony vlastnosti, které jsou včelám – na rozdíl od mnoha lidských jedinců – vlastní. Včely pro nás neúmorně pracují a tím udržují přírodní koloběh v rovnováze. Jenže jich stále drastičtěji ubývá. Dodnes platilo: za každé třetí sousto, které sníme, vděčíme včelám. Jak to bude dál?

Jednu z odpovědí našel Imhoof v Kalifornii na gigantických mandlovníkových plantážích. Ty jsou postříkány silnými vrstvami pesticidů. Na jaře na ně vypustí včely, které po opylování několik dní dopravuje v obrovských nákladních vozech do Severní Dakoty, aby tam vyráběly med. Dalším příkladem je chov včelích královen, zaměřený na vysokou produktivnost – královny posléze v tomto duchu řídí včelstva. Jakési manažerky nadprodukce. Počátek jejich kariéry je v balíčku na poště. Dvě Rakušanky, kterým tato „chovná stanice“ patří, je rozesílají po celém světě. A do třetice ukazuje režisér jednoho švýcarského včelaře, který ze strachu z případného rasového znečištění dopouští množení svých včelstev v incestu.

02775299.jpeg

Ti všichni se považují za přátele včel, ale vlastně včelám škodí. Obdobně jako u drůbeže v hromadných chovech, jsou včely preventivně „ošetřovány“ antibiotiky a jinými prostředky, které zvyšují jejich produkci, ale krátí jejich životy.

Vyhynutí včel by mělo pro lidstvo katastrofální a nedozírné následky. Ale Imhoof nás ve svém fascinujícím filmu nechává ještě trochu doufat – a paradoxně to jsou zrovna „smrtící včely“, které nás možná zachrání. Včelí chov z brazilských laboratoří, který vznikl cíleným křížením evropských a afrických včel. Pár rojům se podařilo uletět a razantně se množí. Jsou odolnější a agresivnější než obvykle včely bývají. Někteří včelaři s nimi už pracují. Režisér Imhoof řekl v jednom rozhovoru, že tyto včely nás dozajista přežijí.

Takže se vlastně nemusíme ničeho obávat. Jde jen o to je domestikovat a nenechat se štípnout. Jejich štípnutí není tak neškodné jako vpich normální včely, hlavně proto, že své oběti napadají v celých rojích.

More Than Honey. CH/D/A 2012. Režie: Markus Imhoof. 94 minut.

autor: Eva Novak
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.