Moravský festival poezie

11. prosinec 2004

Pěkně renovovaný žerotínský zámek uprostřed Valašského Meziříčí ožil 18. až 20. listopadu každoročním tradičním setkáním zapřísáhlých milovníků literatury. V moderně upraveném sklepním M-klubu probíhal totiž jubilejní, 40. ročník Moravského festivalu poezie.

Třeba zdůraznit, že nejde o akci pouze místního dosahu, ale naopak o vrcholnou přehlídku nejlepších amatérských recitátorů od 15 let z celé naší bývalé federace. Po jejím rozpadu přešla tedy už čtrnáctým rokem v podnik mezistátní: ve spolupráci s NIPOS ARTAMA Praha a Národným osvetovým centrom Bratislava jej pořádá Kulturní zařízení Valašského Meziříčí, občanské sdružení Valašské Athény a hostitelské město za finanční podpory Ministerstva kultury ČR, Zlínského kraje a sponzorů.

Nepřerušené čtyři dekády MFP znamenají v našich podmínkách bezesporu unikátní kontinuitu, jež se postupně rodila zdola, z obětavosti a nadšení houževnatých lidí, kteří jsou této zcela nelukrativní aktivitě ochotni věnovat mnoho času i dnes. Jediná mezinárodní soutěž neprofesionálních interpretů z českých zemí a ze Slovenska ještě v husákovských letech znamenala vítanou oázu nedogmatického přístupu k experimentujícímu umění. Během doby se ve "Valmezu" vystřídaly stovky soutěžících z různých lokálních "líhní", začátečníků i výrazných samorostlých osobností, které se poté prosadily také v profesionální sféře. Nyní sem organizátoři zpravidla zvou zejména vítěze jiných renomovaných přehlídek, např. Wolkrova Prostějova a Hviezdoslavova Kubína. Sedmičlenná odborná porota (letos ji vedla režisérka Českého rozhlasu Hana Kofránková) měla od samého počátku festivalu dán speciální "sportovní" způsob veřejného hodnocení pomocí číselného bodování. Nikdy ovšem nescházel závěrečný rozborový seminář.

Kdo umí přednášet, přednáší

Jubilejního ročníku MFP obohaceného koncertem Lenky Filipové i janáčkovským vystoupením Zlaty Adamovské, Luďka Munzara a Moravského kvarteta se zúčastnilo 32 soutěžících - 17 Čechů a 15 Slováků. V promyšleném a dostatečně pestrém výběru básnických i prozaických textů převažovali domácí i cizí moderní autoři. V početněji zastoupené I. kategorii (15 až 19 let) zvítězila se 72 body Michaela Maráková ze Sence, náročnější II. kategorii (nad 20 let) s 80,5 body vyhrála další Slovenka, zkušená Soňa Pariláková z Humenného.

autor: Vít Závodský
Spustit audio