Molière: Lakomec. Nesmrtelná komedie o lakomci, který nade vše na světě miluje svoji kasičku

16. leden 2021

Molièrova hra Lakomec patří už několik staletí ke stálicím divadelního repertoáru. Skrblík Harpagon, jehož jméno ještě dnes funguje v obecné řeči jako příměr pro chamtivého člověka, je nesmrtelným divadelním charakterem a vítanou příležitostí pro herce. Slavnou komedii o nenapravitelném lakomci a jeho milované kasičce natočil v roce 1973 Jiří Roll se Stanislavem Neumannem v titulní roli. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Pro rozhlas upravil: Dalibor Chalupa
Osoby a obsazení: Harpagon (Stanislav Neumann), Kleant, jeho syn (Vladimír Brabec), Eliška, jeho dcera (Jana Drbohlavová), Valér (Josef Zíma), Mariana, jeho sestra (Eva Klepáčová), Anselm, jejich otec (Felix le Breux), Frosina, dohazovačka (Stella Zázvorková), kmotr Jakub, kočí a kuchař Harpagona (Josef Beyvl), kmotr Šimon, zprostředkovatel (Miloš Zavřel), Čipera, Kleantův sluha (Jaroslav Kepka), Propilvoves (Oldřich Dědek), Treska (Jiří Koutný), policejní komisař (Eduard Dubský) a hlášení a odhlášení (Hana Brothánková)
Dramaturgie: Jaroslava Strejčková
Překlad: E. A. Saudek
Hudba: Vladimír Truc
Režie: Jiří Roll
Natočeno: v roce 1973

Lakomec je bezesporu nejhranějším a obecně nejznámějším Molièrovým dílem a ukázkovou komedií charakterů a mravů. Molière v ní dokonale zužitkoval postupů burlesky a k dokonalosti dovedl jevištní charaktery, zvláště v titulní postavě, jejíž jednání je cele determinováno její nezřízenou a chorobnou hrabivostí.

Molière: Lakomec, Harpagon

Námět našel – ostatně ne poprvé – v antice, konkrétně v Plautově komedii Aulularia (do čestiny překládané jako Komedie o hrnci). Jejím hrdinou je také lakomec, jmenuje se Euklio a opatruje hrnec s penězi. Podobnosti bychom našli i v hlavní zápletce, protivníci obou lakomců ukryjí jejich poklady, aby je přiměli k souhlasu se sňatkem dcery.

Lakomce napsal Molière v roce 1668, ve zralém věku 46 let. Byl uznávaným autorem, hercem a principálem divadelní společnosti, jenž se těšila přízně a ochraně samotného panovníka. Premiéru měla pětiaktová hra v Palais-Royal 9. září 1668. Jméno pro svého Lakomce odvodil Molière ze starořeckého slova harpagé, které označuje chamtivost a nenasytnost. 

Spustit audio