Mohlo (a nemělo by) vám uniknout: Pop a procházky můžou léčit

27. červen 2016

V aktuálním výběru toho nejzajímavějšího z programu Radia Wave za uplynulý týden se zaměříme na vztah mainstreamové a alternativní hudby v Česku a zahraničí. Zavedeme vás na místa v Praze a v Brně, kde se vám v létě zastaví dech. A zamyslíme se i nad tím, jak může brexit otrávit život nezávislým kapelám.

„Český pop alternativu ignoruje. Ve světě je to ale jinak,“ tvrdí hudební dramaturg Jiří Špičák a hudební redaktor Miloš Hroch. Ve čtvrtek jsme se ve vysílání podrobně zaměřili právě na hranice mainstreamu a alternativy a na rozdílné přístupy tuzemských a zahraničních muzikantů. Ve vysílání On Airu jsme nabídli několik zajímavých příspěvků, které by vám neměly uniknout.

Jak se dá prorazit z alternativy do mainstreamu? Podle frontmana kapely Zrní Jana Ungera příliš nefunguje pomoc od větších kapel, které si ty alternativnější berou jako svoje předskokany. Kapela Zrní třeba dostala tuhle nabídku od skupiny Kryštof, po delších diskuzích uvnitř skupiny ale odmítla s tím, že se stejně musí propracovat sami. Víc se dozvíte v rozhovoru s Janem Ungerem a zpěvačkou Klárou Vytiskovou, kteří se přišli podělit o své zkušenosti do studia.

Upozorňujeme i na příspěvek Pavla Klusáka, v němž popisuje, jak normalizační český pop zasahuje do současného mainstreamu a zda má stále ještě svůj vliv. Karel Veselý se zase dívá na to, jak současný pop pomáhá zbavit duševní nemoci stigmatizace.

03655743.jpeg

Čeká vás léto v Praze nebo v Brně? Takže otrava, vedro mezi betony a závidění těm, kdo mohli vypadnout? Tak to vůbec nemusí být! Jonáš Zbořil připravil několik tipů, které potěší všechny, kdo nemůžou nebo nechtějí opustit hranice města, ale zároveň touží po mentální dovolené. Načetl knihy Praha a Brno od Jiřího Sádla a Praha neznámá, jejímž autorem je Petr Ryska, a vypravil se do terénu. Viděl čtvrť, kde se mezi kancelářemi na dvorku chová prase domácí a v asfaltech končí koleje bývalých vleček, lom plný tůní a kapradin, který připomíná japonskou zahradu, i břízky, za nimiž se odehrávají příběhy. Projděte se společně s Jonášem neobjevenými městskými zákoutími!
video z článku

Po letech, kdy se velké fotbalové šampionáty odehrávaly vcelku v poklidu, je zničehonic letošní Euro zahlceno problémy s fanoušky. „Napojení tvrdého jádra na extremistické linky je varovné, ještě víc alarmující jsou ale naprosto selhávající opatření. Na stadiony se dostávají lidé, kteří mají ve svých zemích zákaz vstupu na fotbal,“ říká Martin Vajt v příspěvku o fotbalových fanoušcích, které má na očích v těchto dnech i ta část populace, již jinak fotbal obchází obloukem. O fanoušcích, jejichž jednání však v posledních týdnech rozhodně není jednolité, si můžete víc přečíst v článku Sabotující i postmaskulinní. Fanoušci ale na Euru konečně hrají prim. Představte si, že vaší začínající kapele přijde pozvánka na festival v Londýně. Teď byste pravděpodobně rychle sehnali dodávku, naložili aparaturu a vyrazili získávat nové publikum. Změní se na tom něco čtvrtečním rozhodnutím Britů o odchodu z EU? Nad možnými administrativními komplikacemi, hlubším sáhnutím do peněženky a dopady brexitu na nezávislou scénu, hudební průmysl i grantovou podporu se zamyslel Honza Šamánek.

03654221.jpeg

A na závěr opravdová víkendovka: turné Please the Trees na valníku! Tato kapela se na začátku června vypravila na poměrně neobvyklou koncertní šňůru po vlastech českých. Neobvyklou v tom, že svá vystoupení na všech štacích hráli na korbě valníku, jež byla na cestě od města k městu, od obce k obci, ode vsi ke vsi nedílnou součástí jejich tour-trucku. Nasajte jejich turné zvukem i obrazem společně s Milošem Hrochem!

Hezký víkend!

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.