Moderní výšivky nejsou žádné dečky pro babičku

„Nechci, aby si někdo představoval, že tu bude vyšívat dečky. Právě kytičky nebo křížkový steh na kanavu se lidem často vybaví při pojmu výšivka,“ vysvětluje Eva Adamcová, proč mají její kurzy vyšívání přízvisko „moderní“. Techniky zůstávají stejné, jen místo svátečních ubrusů, povlaků nebo krojů oživují současné ženy výšivkou svůj šatník nebo tvoří nové doplňky. Na tradici babiček a prababiček pak navazují společným setkáváním u výšivky, kde, jak praví klasik, se toho navypráví až hanba.

„Babička mě učila šití, pletení, háčkování i vyšívání. To poslední mě bavilo určitě nejvíc. Znova jsem se k výšivce dostala během studijního pobytu v Istanbulu, kde jsem navštěvovala jeden semestr výšivky,“ vysvětluje absolventka zlínského Ateliéru design oděvu, proč si právě výšivku vybrala pro svou diplomku i jako osobitý tvůrčí směr. Její vyšívané tenisky se objevily na Designbloku a svými nápady i znalostmi inspiruje kurzistky na lekcích, které se konají ve dvou pražských kavárnách.

„Stačí se naučit pár základních stehů a pak s nimi můžete pracovat. Tady na kurzu se naučíte 5 základních stehů a z toho jste schopná si vytvořit motiv,“ vysvětluje pravidlo kurzu moderní výšivky Eva Adamcová a otevírá svůj „pracovní“ kufr, odkud jako z kouzelného klobouku vytahuje všechno, co se může během lekce vyšívání hodit. Kromě nejrůznějších bavlnek, jehel a starých nůžek po pradědečkovi taky vzorník stehů, ukázky výšivek a jedny džíny.

03022325.jpeg

„Některé studentky řeší to, že mají flek na džínách nebo na kabátu, který se jim nepovedlo vyprat, a teď co s tím. Právě výšivka je jeden ze způsobů, jak zakrýt nedokonalosti a kus oblečení, který máte rádi, ozvláštnit,“ ukazuje Eva Adamcová jeden z počinů svých kurzistek. Ty se pouštějí do vyšívání oblečení, interiérových doplňků nebo vyrábění ručně vyšívaných broží.

„Je až překvapivý, jak je to jednoduchý. Líbí se mi, že si můžete něco pěkného udělat sami a nespoléhat se na to, že si to koupíte od někoho jiného,“ popisuje své nadšení výšivkou Katka Vítková, jedna z návštěvnic kurzu. „Spousta ženských se dneska chlubí tím, že neumí vzít do ruky ani jehlu, ani nit. Mně na tom ale nepřijde nic tak úžasného. Když si neumíte přišít ani knoflík, dáváte svou sílu do ruky někomu jinýmu,“souhlasí Eva Adamcová, která své kurzy i vlastní výtvory prezentuje pod značkou Love Revamp. Reportáž z workshopu si poslechněte tady.

03022327.jpeg
autor: Susana
Spustit audio