Moderátorka Zorka Ježková se stala živým dárkem pro svou jmenovkyni z domova seniorů v Budišově

11. prosinec 2018

Paní Anička, která žije v domově seniorů v Budišově nad Budišovkou, si nejprve v rámci projektu Českého rozhlasu Ježíškova vnoučata přála lepší rádio, aby mohla poslouchat Český rozhlas Olomouc. Pak ji ale napadlo, že by možná bylo lepší setkat se osobně se Zorkou Ježkovou, která je její oblíbenou moderátorkou.

Na její přání zareagovali nezávisle na sobě studentka Sonja Špačková a dobrovolní hasiči z Budišova a zavolali k nám do rádia. V neděli odpoledne se tak Anička se Zorkou poprvé viděly tváří v tvář. A jak se ukázalo, mají toho hodně společného.

„Jsme jedna velká rozhlasová rodina,“ vítala se Zorka Ježková s Aničkou Ježkovou v domově Letokruhy. Nepojí je ale jen stejné příjmení. Obě pocházejí ze Vsetína. „Tam jsem studovala zdravku,“ dodává paní Anička a ukazuje fotografie ze svého mládí i snímky svých vnoučat.

Paní Anička Ježková se díky projektu Ježíškova vnoučata setkala se svou oblíbenou moderátorkou

Zatímco si jmenovkyně povídali, vydal jsem se za ředitelkou domova Kamilou Molkovou. „Jsme tady měsíc v novém domově. V roce 2017 jsme se odstěhovali náhradních prostor a domov se přistavoval a celý revitalizoval. Vzniklo nám tady krásné nové ubytování pro 60 uživatelů,“ říká.

Koho napadlo zapojit se do projektu Ježíškova vnoučata? „Napadlo to naši vedoucí stravovacího provozu, paní Bohdanu Komárkovou. Všechna ta přání sepsala a udělala příběhy. Jsme moc rádi, že to takhle krásně probíhá,“ popisuje ředitelka.

Pak jsme se přesunuli do zimní zahrady, kde jsme se společně bavili a došlo i na zpěv. Paní Anička prokázala, že má valašský folklór stále v krvi.

Dva dárci najednou

Ondřej Morkes zastupuje dárce, kterými jsou dobrovolní hasiči z Budišova. „Nejdřív to byl nápad mojí manželky a já jsem potom tuto myšlenku rozšířil mezi nás hasiče. Tak se zrodilo to, že se tomu věnovala nejen rodina, ale i celý hasičský sbor,“ vysvětluje.

Druhou dárkyní, která se ozvala nezávisle na hasičích, je Sonja Špačková. A co ji k nápadu přivedlo? „Snad to, že my mladí nevím, jaké to bylo za dřívějších časů, a všichni tihle lidé si to pamatují. Je potřeba to mládí propojit s tím stářím, naučit se něco od nich a na oplátku jim třeba udělat radost tím, že přijdeme a něco takového zorganizujeme,“ myslí si.

Zora Ježková se možná poprvé v životě stala živým dárkem. „Já se naopak cítím obdarovaná. Moc za to děkuju Ježíškovým vnoučatům, protože je to pro mě velký dar, moci udělat někomu radost. To setkání s paní Aničkou a všemi ostatními obyvateli domova bylo skutečně o předání pohody, radosti ze života i o tom vánočním naladění. Věřím, že se to povedlo,“ uzavírá moderátorka.

autor: kbz
Spustit audio