Moc se nekasej, sukni vykasej: 365 rad Haliny Pawlowské

6. březen 2008

Zatímco název zní jako laciný šesťákový sešitek z pultu trafiky, podtitulek čtenáři objasní, co může očekávat. Česká spisovatelka, scenáristka, publicistka, moderátorka a příležitostná herečka přináší další výběr rad, které řekla v televizním pořadu Banánové rybičky za posledních osm let. A že jich nebylo málo. Na slogany jedné z nejsledovanějších talk show čerpá inspiraci z vlastního dětství a mládí, často rozebírá milostné a manželské lapálie. Lehkost, s jakou Halina Pawlowská popisuje úskalí (nejen svého) života, a samozřejmost, s níž si dělá legraci ze svého okolí i sebe samé, pobaví každého čtenáře, který má alespoň špetku smyslu pro humor.

Zatím všechna její díla mají kromě autorství společný i cynický optimismus, často protkaný až tragikomickými prvky. Ostatně na to jsou čtenáři Haliny Pawlowské již zvyklí. Její humor si zaslouží ještě další přízviska, jako jednoduchý, břitký, výstižný, elegantní, hořkosladký, ženský... Sítem výběru propadlo celkem 365 moudrostí i ironických komentářů života, tedy na každý den v roce jeden.

Přesto se tato knihy vymyká jejím dosavadním dílům. Zatímco předchozí tituly se tvářily seriózně a vypadaly jako normální knihy, tentokrát grafik Jan Gabler (nebo snad přímo autorka?) popustil uzdu fantazii. Výsledkem je něco, co připomíná deníček náctileté školačky. Jednotlivé slogany všech velikostí, tvarů a druhů písem skáčou sem a tam po stránkách jako pingpongové míčky a vše doplňují smajlíky, paňácové a jiné ilustrační malůvky. Přesto to splňuje svůj účel - čtenář si přečte pomalu každý text zvlášť, protože je loví pěkně jeden po druhém, a nemůže se mu tedy stát, že by je jen tak přelétl očima a byl za chvíli na konci knihy. Sama jsem se k některým pasážím vrátila ještě jednou a vychutnávala si je.

Zatímco jsem se doma pomalu probírala stránkami knihy a pokojem voněla káva, přinesl mi syn ukázat žákovskou knížku s dvěma pětkami. Počáteční příval negativních emocí dokonale zastavilo jedno poučení, které mi v tu chvíli padlo do oka: "Dokonalá matka miluje i spratka." Shovívavě jsem pokývala hlavou, vyslechla slib, že vše bude opraveno, a řekla si, že život je přece fajn a musíme si ho užívat. V tom je ono kouzlo průpovídek Haliny Pawlowské - zlepší nám náladu, navodí příjemnou atmosféru, ukáží svět z jiného pohledu a vyvolají alespoň malinkatý pocit nirvány. Ale pamatujte si: "Přes všechny nástrahy je život paráda. Jen musíš být lovec a nikdy návnada!"

Halina Pawlowská, Moc se nekasej, sukni vykasej: 365 rad Haliny Pawlowské, Motto 2007, 112 str.

autor: Pavlína Pelcová
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.