Mladí ladí jazz pozvali Coryho Henryho ze Snarky Puppy

5. únor 2018

Festival Mladí ladí jazz zveřejnil program svého devátého ročníku. Hlavní hvězdou je varhaník a zpěvák Cory Henry, držitel tří Grammy. Součástí akce je i letos soutěž mladých jazzových talentů.

Zahajovacím koncertem festivalu bude vystoupení kapely Submotion Orchestra, která čerpá inspiraci z dubstepu, jazzu, breakbeatu i ambientu. Jejich koncerty spočívají jak v dokonalé sehranosti, tak v účinném souladu křehkých motivů a melodií s hutnými beaty, basy a podmanivým vokálem.

Do pražského divadla Archa přijedou 6. dubna s novým albem Kites. Deska vznikala na základě deseti fotografií – co skladba, to inspirace emocemi či náladou jedné osobní fotografie.

Headlinerem letošního ročníku je etablovaný americký pianista Cory Henry, který vystoupí v Česku úplně poprvé se svým novým projektem Cory Henry & The Funk Apostles. Do Paláce Akropolis 19. dubna společně přivezou svou novou desku.

Henry zahájil svou hudební kariéru ve dvou letech a už v neuvěřitelných šesti letech vystoupil v legendárním Apollo Theater, katalyzátoru největších jmen a talentů afroamerické hudby. Jeho tvorba má kořeny v gospelu, jazzu a soulu. Proslavil se zejména díky brooklynské formaci Snarky Puppy nebo jako spoluhráč Bruce Springsteena.

JazzFestBrno slibuje čtyři měsíce jazzu. Odhalil úplný program

Brad Mehldau

JazzFestBrno odtajnil program 17. ročníku, který od 1. února do 10. května představí jazzový žánr v nejrozmanitějších podobách. Na své si přijdou příznivci big bandů, elektronických fúzí, brazilských rytmů i českého folkloru.

Mezi dalšími interprety letošního ročníku je jazz-rock’n’rollová formace The Rad Trads, která představí svůj strhující rytmus a nakažlivé melodie ve středu 11. dubna v Jazz Docku. Pátek 13. dubna bude patřit rakouské kapele Namby Pamby Boy.

Producent a všestranný bubeník Richard Spaven, který se v roce 2017 vzepřel všem žánrům, nadchnul posluchače svou nekompromisní sólovou deskou The Self. Někdejší bubeník The Cinematic Orchestra, Gregoryho Portera a Flying Lotuse vystoupí se svým triem 26. dubna v Jazz Docku.

18členný techno orchestr VVKO (Verworner-Krause-Kammerochester) pro změnu v sobotu 21. dubna roztančí Futurum.

Závěrečný koncert festivalu proběhne 30. dubna, detaily ale organizátoři zatím tají. „Máme radost, že se nám letos podařilo nejen naplánovat skvělý festivalový line-up, ale připravit také ve spolupráci s Českým rozhlasem Jazz velké překvapení, které odhalíme na začátku března. Tento výjimečný závěrečný koncert proběhne na Mezinárodní den jazzu – 30. dubna,“ říká za organizátory Jan Gregar.

Festival opět připravil i sérii regionálních koncertů a vzdělávací projekt Mladí ladí dětem, během kterého představí držitel Grammy Oran Etkin svůj nový program Timbalooloo 2. Znovu proběhne také mezinárodní soutěž pro jazzové talenty Jazz Fruit, do které se mohou do poloviny března přihlásit mladé kapely a hudebníci.

Program festivalu Mladí ladí jazz 2018:

6. 4. od 20.00 – Submotion Orchestra, Divadlo Archa
11. 4. od 20.00 – The Rad Trads + Finále Jazz Fruit, Jazz Dock
13. 4. od 20.00 – Namby Pamby Boy, Jazz Dock
19. 4. od 19.30 – Cory Henry & The Funk Apostles, Palác Akropolis
21. 4. od 21.00 – VKKO, Futurum
26. 4. od 20.00 – Richard Spaven Trio, Jazz Dock
30. 4. – Mezinárodní den jazzu – Velký závěrečný koncert 

autor: Petr Vidomus
Spustit audio