Mistři pěvci norimberští nebo nová Prodaná nevěsta. Per Boye Hansen představil své plány s Operou Národního divadla

5. únor 2019

Wagnerovi Mistři pěvci norimberští v režii Keithe Warnera nebo nový pohled Alice Nellis na Smetanovu Prodanou nevěstu. To jsou plány budoucího uměleckého ředitele Opery Národního divadla a Státní opery Pera Boye Hansena.

Operu Národního divadla a Státní operu povede od příští sezóny v pozici uměleckého ředitele Per Boye Hansen, který dlouhodobě působil v rodném Norsku a Německu. Hansena v pondělí 5. února osobně představil zástupcům médií ředitel Národního divadla Jan Burian.

Jednašedesátiletý umělecký manažer Per Boye Hansen v minulosti působil například jako castingový ředitel berlínské Komické opery nebo jako umělecký ředitel Mezinárodního festivalu v Bergenu. V letech 2012 až 2017 zastával post uměleckého ředitele Norské národní opery v Oslu, která se za tu dobu vypracovala mezi přední operní scény. A podobné ambice má Hansen také v Praze.

Ředitel Národního divadla Jan Burian, výkonná ředitelka Opery Národního divadla a Státní opery Silvia Hroncová a Per Boye Hansen

„Je pro mne potěšením a ctí, že přicházím umělecky formovat pražskou operní scénu. Jmenován jsem byl v září loňského roku a od té chvíle jsem se zaměřil na to, abych oba ansámbly lépe poznal, pochopil jejich fungování, a vybudoval plány do budoucna. Národní divadlo vnímám jako kolébku velkých českých umělců, ať už skladatelů, operních pěvců nebo hudebníků. A Státní operu zase jako inspiraci zejména v německém a italském repertoáru. A genius loci Stavovského divadla, které je tak bytostně spjato s Wolfgangem Amadeem Mozartem, to je zkrátka něco, co nemá na celém světě obdoby. Rád bych tedy rozvíjel specifickou identitu těchto tří míst, ale rovněž i Nové scény, která se v posledních letech profiluje v oblasti soudobé opery a experimentálních projektů. Mým cílem zkrátka je, aby se Praha stala členem Ligy mistrů evropských operních domů.“

Česká literatura má potenciál zaujmout, říká ředitel Lipského knižního veletrhu Oliver Zille

Oliver Zille

Na Lipském knižním veletrhu se letos představí na šedesát českých autorek a autorů a více než sedmdesát nových německých překladů českých titulů. U příležitosti 30. výročí sametové revoluce a pádu železné opony se Česká republika stane mezi 21. a 24. březnem hlavní hostující zemí této prestižní události.

Per Boye Hansen chce postupně rozvíjet kvalitu obou operních souborů, které v tuto chvíli Praha má, a to ve všech jeho složkách. A prostřednictvím kontinuální umělecké práce chce Hansen přivést do všech pražských operních hledišť také nové diváky. Uvědomuje si totiž, že opera má a měla by i do budoucna mít zásadní vliv na rozvoj české kulturní společnosti. A s tím souvisí další Hansenovy priority:

„Zvýšit povědomí o pražské opeře v mezinárodním kontextu, posílit její pověst. Revitalizovat a zdůraznit charakter obou operních souborů prostřednictvím jejich důsledné profilace. Zvýšit ambice v případě nových projektů, posílit kvalitu a konzistenci repertoárových představení, být takovým majákem, který by rozvíjel nové talentované umělce a zatraktivnit Prahu pro nové a nové diváky. Chtěl bych, aby se návštěva opery stala důvodem k návštěvě Prahy. Zavedeme proto také každoroční festival, v rámci kterého na konci sezóny uvedeme postupně v krátkém sledu představení všech nových inscenací.“

Per Boye Hansen a nový hudební ředitel Státní opery Karl-Heinz Steffens

Per Boye Hansen dále odkrývá některé klíčové plány pro své první sezóny v Praze:

„Bude to operní gala, které bude uvedeno 5. ledna 2020 ve zrekonstruované Státní opeře. Naší první novou produkcí ve Státní opeře pak budou Mistři pěvci norimberští od Richarda Wagnera. Režie se ujme Keith Warner, který nedávno inscenoval tetralogii Prsten Nibelungův v londýnské Královské opeře. V roli Hanse Sachse se poprvé ve své kariéře představí jeden z nejžádanějších operních pěvců současnosti John Lundgren. Premiéra bude v listopadu 2020. V Národním divadle budeme nadále udržovat a rozvíjet českou operní tradici novými inscenacemi Weinbergerova Švandy dudáka v režii Vladimíra Morávka a Prodané nevěsty v režii Alice Nellis. V lednu 2021 tam uvedeme ke 100. výročí světové premiéry novou inscenaci Janáčkovy Káti Kabanové, kterou bude režírovat Calixto Bieto. Ve Stavovském divadle postupně uvedeme nový cyklus Mozartových oper na libreta Lorenza da Ponteho. První premiérou bude nová inscenace Don Giovanniho, kterou připraví švédský režisér Alexander Mørk-Eidem v dubnu 2021. Myslím si, že nabídneme velmi ambiciózní projekty."

Hravé Národní filmové muzeum získalo nové prostory

Muzeum NaFilm v Mozarteu

NaFilm! neboli Národní filmové muzeum dosud pendlovalo mezi dočasnými prostory. Teď snad získalo definitivní zázemí ve slavném pražském Mozarteu. Do nové expozice se vchází z Františkánské zahrady, nedaleko vstupu z Jungmannova náměstí.

Pro Operu Národního divadla a Státní opery je podle Hansena nezbytné zachovat dva orchestry a dva sbory. Hudebním ředitelem Státní opery se od příští sezóny stane někdejší hudební ředitel Norské národní opery a hudební ředitel Německé státní filharmonie Porýní-Falc Karl-Heinz Steffens, hudebním ředitelem Národního divadla zůstává Jaroslav Kyzlink. Výkonnou ředitelkou Opery Národního divadla a Státní opery zůstává Silvia Hroncová.

autor: Daniel Jäger
Spustit audio