Miroslav Sutnar: Zahrada zaslíbení a Křídla volnosti

16. červen 2014

Ze vzpomínek Miroslava Sutnara, vydaných pro přátele reklamy.

Ing. Miroslav Sutnar pocházel z Českých Budějovic, kde se narodil roku 1902. Byl jedním z prvních československých odborníků na reklamu, spolupracoval s Baťovými závody v obrovské reklamní kampani na levné letní sandály, pro kterou získal největší filmové hvězdy jako Adinu Mandlovou nebo Natašu Gollovou.

Spoluzaložil Reklamní společnost československou, která trvala od roku 1927 do roku 1949. Jako specialista trhu a odbytu přednášel na pražské Vysoké škole obchodní. Vyznával pravidlo, že vztah mezi zadavatelem reklamy a jejím autorem má být stejně důvěrný jako vztah pacienta a lékaře.

Čtěte také: Příběh Tomáše Bati a úsloví Seká to jak Baťa cvičky

K reklamním praktikám francouzských a německých firem byl kritický a v konkurenci na reklamním trhu sebevědomý. Na týmovou práci nespoléhal, věřil v kreativní sílu jednotlivého hlasu – který ovšem musí být jedinečný a nezaměnitelný.

Knížku Co dokáže reklama vydal poprvé v roce 1941 a podruhé roku 1948, kdy – to ovšem nevěděl – éra iniciativního podnikání u nás právě končila.

Tři texty z ní připomínají, o kolik je dnešní reklama agresivnější, jak se změnily její výrazové prostředky a praktiky. Ze Sutnarových textů ovšem vane duch víry ve vlastní schopnosti – jednotlivce i národa.


Účinkuje:Aleš ProcházkaAutor: Miroslav SutnarPřipravila: Eva WilligováRežie: Vlado Rusko

autor: Tvůrčí skupina literárně-dramatické tvorby
Spustit audio