Miroslav Krobot: Nahoře. Noční setkání s dívkou snů

21. srpen 2022

Richard Fiala čte povídku divadelního režiséra, dramatika a herce z jeho literární prvotiny Nečíst, kterou v roce 2020 vydalo nakladatelství BizBooks. Premiéru poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Účinkuje: Richard Fiala
Připravila: Vladimíra Bezdíčková
Režie: Jakub Doubrava
Premiéra: 21. 8. 2022
Natočeno: v plzeňském studiu Českého rozhlasu

Miroslava Krobota (1951) už odmala zajímalo divadlo. Režii vystudoval na brněnské JAMU a začal působit v Západočeském divadle Cheb. Zde si poprvé vyzkoušel postupy autorského divadla. Úspěchů se dočkal i v Národním divadle, v divadle v Hradci Králové nebo v Realistickém divadle v Praze.

Od roku 1991 vyučoval na katedře alternativního a loutkového divadla na pražské DAMU. Dlouhou dobu byl uměleckým šéfem Dejvického divadla, kam tehdy přivedl celý svůj absolventský ročník z fakulty a ten stal základem nového divadelního souboru. Po několika letech se z této scény stává jedno z nejnavštěvovanějších pražských divadel. Mezi Krobotovy tamní nevýznamnější režie patří např. Oblomov, Tři sestry, Hamlet nebo Muž bez minulosti, který získal Cenu Alfreda Radoka jako inscenace roku 2010.

Na filmové půdě Miroslav Krobot herecky debutoval rolí otce v tragikomedii Petra Zelenky Příběhy obyčejného šílenství. Zlomovým filmem na mezinárodním poli byla hlavní role v mystickém dramatu Muž z Londýna. Dále hrál například v animovaném oceňovaném filmu Alois Nebel, v komedii Okresní přebor – Poslední zápas Pepika Hnátka, s polskou režisérkou Agnieszkou Holland spolupracoval na televizní sérii Hořící keř a filmovém dramatu Přes kosti mrtvých. Věnuje se s úspěchem rovněž filmové režii.

Literární prvotina Miroslava Krobota má název Nečíst a v roce 2020 ji vydalo nakladatelství BizBooks. Ale nedbejme varování v jejím názvu. Knížka nabízí od každého něco – vzpomínky, črty, úvahy a také povídky. Jednu z nich jsme vybrali do naší vltavské řady. Příběh Nahoře se odehrává ve starém, původně německém městě uprostřed Jeseníků. Právě zde se jeho hrdina při jednom z předmaturitních mejdanů setkává se svou dívkou snů. A zase se mu ztrácí?

autoři: Vladimíra Bezdíčková , Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související