Miroslav Holman: Z dopisů neznámého pravděpodobně poručíka známé pravděpodobně kurtizáně

20. duben 2021

Historie jednoho tragického milostného citu z doby sice dávno minulé, ale v souvislostech věčně aktuálních. Příběh, který sepsal básník, dramatik a esejista Miroslav Holman, poslouchejte on-line po dobu jednoho měsíce po odvysílání. 

Účinkuje: Vladimír Polák
Připravil: Miroslav Zelinský
Režie: Miroslav Zelinský
Natočeno: v roce 2005

Miroslav Holman se narodil v Chodské Lhotě 7. prosince 1938. Je autorem desítky divadelních her a své texty publikoval například v časopisech Host do domu, Proglas, Akord a ve sborníku Bítov. Absolvoval chemickou průmyslovku v Ústí nad Labem. Od počátku šedesátých let žije a pracuje v Brně, kde psal pro místní periodika. Později vystudoval divadelní vědu. Je jedním z nejvýraznějších autorů soustředěných kolem brněnského filozofa Josefa Šafaříka. Ti v sedmdesátých letech vytvářeli samizdatovou edici Texty přátel, kde Holman své práce často uváděl. V jeho tvorbě najdeme mimo jiné jak hravost a radost z básnění (Glosy veršem), tak i poznámky a glosy zachycené s ironickým nadhledem ústícím do skepse (Kroky).

Historie milostného vztahu v dopisech

Co všechno může člověk svěřit dopisu a kolik se toho ztratí mezi řádky? Mladý hrdina Holmanovy povídky, pravděpodobně poručík, se snaží svými dopisy vyznat city, které chová k adresátce Henrietě. Psaní je pro něj ale také jediná možnost, jak uniknout alespoň na pár okamžiků z tíživé situace válečného zajatce. Uprostřed samoty, v těžké nemoci i v představách vlastní smrti se pro něj akt psaní stává nepopiratelným důkazem, že ještě žije. Jak dlouho či za jakých podmínek, je však nejisté. Mrazivé momenty popisující útrapy války se střídají s komicky působícími banalitami o psíčkovi a o nedorozumění, které vyvolá šeptanda v mužstvu. Příjemně staromódní stylizaci příběhu veskrze moderního si poslechněte ve vltavské řadě Povídka.

autoři: Miroslav Zelinský , Růžena Štanclová
Spustit audio