Miro Švolík opět fotografuje ženy

7. říjen 2002

Známý slovenský fotograf žijící v Praze, Miro Švolík (1960), představuje svůj nový cyklus ženských aktů v Ateliéru Josefa Sudka od 3. 10. do 17. 11. Fotograf své snímky často upravuje různými výtvarnými prvky (dokreslováním, doplňováním trojrozměrných objektů apod.), nicméně polovinou nově vystavených exponátů jsou naopak klasická malířská díla doplněná prvkem fotografickým.

Přefotografované obrazy jsou dílem devíti umělců, kteří autora výstavy nejvíce oslovili. Výřezem ve fotografii se dostáváme do spodního plánu obrazu, a tak je narušeno naše plošné vnímání viděného. Tyto poslední práce Miro Švolíka byly již vícekrát vystavované v zahraničí, v České republice jsou však představeny poprvé.

Jedenáct černobílých fotografií je vystaveno pod souhrnným názvem "Otvory a díry". Název výstavy si fotograf vypůjčil z textu Evy Slámové, který je vlastně dialogem na toto téma mezi dvěma blíže nespecifikovanými postavami. "Není dost jasné, kam otvory v lidském těle vedou, lépe řečeno, jasné to je, ale není to na první pohled vidět, obyčejnému zraku je to navždy skryté. To maso uvnitř, ta zvláštní živá tepající hmota. Vedou do tmy těla. Třeba tam není tma! Mají cosi společného s černými dírami ve vesmíru. Konečně tělo je takový vesmír..."

Miro Švolík opět fotografuje ženy

Miro Švolík začal fotografovat v patnácti letech. V roce 1987 absolvoval studium umělecké fotografie na FAMU. V 80. letech vytvořil řadu snímků siluet lidských těl, viděných z ptačí perspektivy. V posledních letech zasahuje přímo do pozitivu. Vytváří fotografické montáže, kde kombinuje snímky lidského těla, zvířat a krajiny. Kromě volné tvorby se věnuje také portrétní fotografii a mimo jiné vytváří návrhy pro obaly knih, gramofonových desek a CD.

autor: Kateřina Kunovská
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.