Ministr obrany a náčelník GŠ přijeli do Rakovníka potvrdit, že tamní vojenská posádka končí

2. červenec 2013

V Rakovníku bude vojenská posádka už jen půl roku. Tamní ženisté se od ledna částečně sloučí s útvarem v Bechyni a areál kasáren zůstane prázdný. Že je rozhodnutí neměnné, dnes vojákům i rakovnickému starostovi Zdeňku Nejdlovi z ODS přijeli osobně vysvětlit ministr obrany v demisi Vlastimil Picek a náčelník generálního štábu armády Petr Pavel.

„Je to celkem lidská přirozenost, že věří tomu, že by se s tím ještě dalo něco dělat a rozhodnutí se možná zvrátí. S ministrem jsme tady proto, abychom těm spekulacím učinili konec. Abychom řekli, že toto rozhodnutí bylo učiněno vládou a zbývá ho jen realizovat,“ vysvětlil před odjezdem do rakovnických kasáren náčelník generálního štábu Petr Pavel.

Snižování počtu ženistů z 1500 na něco přes tisíc je důsledkem dva roky plánované reorganizace armády.

„Vyústila schválením usnesení vlády v září loňského roku, kdy nám vláda stanovila organizační strukturu a celkové počty armády ČR,“ dodal ministr obrany v demisi Vlastimil Picek. Jiné řešení než to, které bylo schválené, prý nevidí.

Uchytit se jinde

Ženisté od ledna budou jen v Bechyni a v Olomouci. Právě do Bechyně se může část z 350 rakovnických vojáků přesunout a dojíždět tam. Pak už jim zbývají jen dvě možnosti.

„Pokusit se umístit u některých útvarů v regionu, především u brigády rychlého nasazení, kde mají ještě neobsazená místa. Třetí možností je ukončení služebního poměru v armádě a odchod do civilu,“ vyjmenoval náčelník generálního štábu Petr Pavel.

Na rozhodnutí mají vojáci ještě několik měsíců a místa volná v celé armádě jim nabídnou personální oddělení. Schopnosti rakovnické samostatné záchranné roty podle Pavla armáda zachová:

„Tak, aby byly v případě potřeby použitelné pro integrovaný záchranný systém. Máme-li se vejít do rozpočtu, který nám vláda přidělila, nemáme jinou možnost než struktury maximálně zefektivnit.“

Rakovník chce bojovat

Vedení Rakovníka s odchodem vojáků nesouhlasí, což po schůzce znovu připomněl starosta města Zdeněk Nejdl z ODS. Rakovnické zastupitelstvo přijalo i nesouhlasné usnesení.

„Usnesení rozešleme všem orgánům, parlamentu, ministerstvu, vládě, a budeme doufat, že politické rozhodnutí by mohlo být jiné,“ říká starosta Zdeněk Nejdl. A vysvětluje důvody postoje města:

„Asi bych byl špatný starosta, kdybych souhlasil s tím, že v Rakovníku končí něco, co má tradici, co přináší určitou zaměstnanost a co může do budoucna městu způsobit i nějaké problémy. Pokud by kasárna přešla na město, nemáme vizi, jak s nimi naložit.“

Kasárna armáda nabídne ostatním státním institucím začátkem dubna. Pokud o něj žádná zájem neprojeví, nabídne ho městu a teprve pak k prodeji.

Spustit audio