Mimořádné vysílání o Dvořákovi z Kroměříže: Stabat Mater zazněla v původní verzi s klavírem

10. září 2017

Hlavním tématem mimořádného vysílání v neděli 3. září z Kroměříže byl Antonín Dvořák. Prolog Dvořákovy Prahy, připomenutí tří památných Dvořákových návštěv, během kterých zde provedl Stabat Mater, Svatou Ludmilu a Requiem ne pozvání Emila Kozánka i současný život v Kroměříži.

Hosty byli ředitel Dvořákovy Prahy Marek Vrabec, muzikolog David Beveridge, dirigent Tomáš Netopil, členka Klubu UNESCO Kroměříž Eva Nováková, houslista České filharmonie Marcel Kozánek a klavírista Ivan Klánský. Živě z Kina Vzlet vysílali Jindřich Bálek a Viktor Velek.

Kroměříž je památkou UNESCO, je známá díky zámku i přilehlým zahradám, ale i díky hudebním tradicím. Máme je spojené s barokní hudbou, zejména se jménem Pavla Josefa Vejvanovského, kterým to ale nekončí.

02437405.jpeg

Významným centrem kulturního dění v Kroměříži v 19. století byla vila rodiny Kozánkových, k jejichž četným hostům patřil i Antonín Dvořák, dlouholetý blízký přítel JUDr. Emila Kozánka, advokáta, mecenáše a nadšeného organizátora hudebního života města.

Marek Vrabec: Hvězdy mají sloužit Dvořákovi

Marek Vrabec

Umělecký ředitel festivalu Dvořákova Praha Marek Vrabec začlenil hvězdné pěvce do sólistických ansámblů v Dvořákových oratoriích.

Právě díky jejich úzkému vztahu se Kroměříž stala již za skladatelova života významným centrem provozování Dvořákových děl. Díky jejich čilé korespondenci se dochovala celá řada cenných informací nejen z Dvořákova života. 

Stabat Mater poprvé na Moravě pod Dvořákovým vedením provedl kroměřížský hudební spolek Moravan. Skladatel napsal po tomto uvedení členům sboru děkovný dopis, kde píše:

„Na ten velebný okamžik, když jsem tam před Vámi stál a plakal nikdy v životě na to nezapomenu! Bylo to vše tak srdečné a upřímné a vyšlo to tak ze srdcí upřimných! Když jsem stál v Londýně před tisíci lidmi a všechno jásalo a bouřilo, vzdávajíc mi čest největší, věřte mi to, tak dojat jsem nebyl nikdy!“
Antonín Dvořák

Dvořák se s oblibou do Kroměříže vracel a v následujících letech osobně se spolkem Moravan provedl monumentální oratorium Svatá Ludmila a Requiem. V našem vysílání ovšem připomeneme i současný hudební život města a dnešní potomky rodu Kozánků.

Z festivalu Dvořákova Praha připravujeme také záznamy koncertů 17. a 22. září a přímý přenos koncertu 23. září 2017.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.