Mimo kruh. Užité a volné umění propojí mezinárodní sympozium keramiky v Bechyni

15. červenec 2021

Devětadvacátý ročník mezinárodního sympozia keramiky Bechyni pojali organizátoři jako vykročení „mimo kruh“. Jak ten hrnčířský, tak oborový a myšlenkový. Měl by otevřít cestu od užitého umění k volnému.

„Tomu odpovídá i cílený výběr hostů,“ vysvětluje teoretička umění Kristýna Péčová, která se stará o letošní ročník coby kurátorka. „Sledovali jsme a oslovili skupinu současných umělců, kteří s keramikou pracují dlouhodobě a systematicky, ale není to jejich jediný vyjadřovací prostředek, jediný materiál a jediné médium.“

Navíc každý z letošních účastníků pracuje s hlínou jiným způsobem.  „Někteří tradičněji,“ říká kurátorka a dává příklad Nao Matsunagy, který vytváří sochy a objekty, „a někteří méně tradičně. Například využijí hlínu v rámci performance, jako to dělá Barbora Dayef nebo Marco Chiandetti. Ten v Africe střílel do bloků hlíny kalašnikovem, reagoval tím na tamní zbrojní kulturu, oblibu zbraní.“

Instalace, které propojují různá výtvarná média, to je Salvatore Arancio, významný italský umělec, jenž pracuje s videem, koláží, fotografií a právě i keramikou. „Ivana Králíková zase přichází s vědeckým přístupem, zajímá ji interakce země a člověka, tedy hlíny jako půdy, tato tvorba má ekologické přesahy,“ představuje další účastnici Kristýna Péčová.

Čtěte také

Mezinárodní sympozium keramiky začíná v jihočeské Bechyni v pátek 16. července a potrvá měsíc. „Může to vypadat jako dlouhá doba, ale umělci musejí své dílo vymyslet, vyrobit a u keramiky je to specifikum, že hlína musí vyschnout, pak se vypaluje, následně glazuje a znovu vypaluje, takže to vyžaduje dost času. Navíc v posledním týdnu už bude potřeba začít připravovat závěrečnou výstavu,“ objasňuje kurátorka.

Výstava v muzeu keramiky v Bechyni začne 14. srpna. „Kromě toho přibližně v půli sympózia, 31. července, pořádáme den otevřených dveří, kdy si návštěvníci budou moci prohlédnout ateliéry střední uměleckoprůmyslové školy a to, na čem naši účastníci pracují. Zároveň je čekají i tematické projekce a večer na dvoře školy společné grilování a neformální setkání účastníků s návštěvníky,“ zve Kristýna Péčová.

Celý rozhovor s Kristýnou Péčovou, kurátorkou mezinárodního sympozia keramiky v Bechyni, si poslechněte online, nebo si jej stáhněte k pozdějšímu poslechu do svých počítačů či mobilů.

Spustit audio

Související