Milování s podmínkou

9. květen 2003

V oblasti hudebního divadla jsme zahlcováni velkými osudy, příběhy slavných postav s tragickými konci a to vše je úhledně zabaleno v jakési megashow. O to příjemněji působí hudební komedie Joe DiPietra a Jimmy Robertse Miluju tě, ale..., která se v režii Antonína Procházky objevila v Paláci Blaník. Zde jsou na programu dne naopak ty nejzákladnější lidské osudy - v první polovině večera namlouvání a v druhé takříkajíc soužití.

Myslím si, že název hudební komedie není úplně přesný a už vůbec by se nehodilo nazývat tuto inscenaci muzikálem. Jde spíše o jakousi revue, která s minimem prostředků dokáže maximální účinek. Tím účinkem je příjemně rozesmáté hlediště a prostředky jsou čtyři herci v desítkách rolí, dva muzikanti a hlavně desítky drobných příběhů a příhod vzatých přímo ze života, přikořeněných humorem a vtipem a několika jevištními gagy, které jsou režisérovi a jinak i komediografovi Antonínu Procházkovi vlastní. Již toto jméno ukazuje, že to minimum vyřčené před prostředky není právě nejšťastnější, a když přidáme ještě jména herců, je jasné, že jde o maximálně profesionální jména: Daniela Šinkorová, Roman Vojtek, Lumír Olšovský, Michaela Badinková (alternují Tereza Kostková a Marcel Švidrman).

Ovšem pouhá jména kvalitu nezaručují. Nezaručuje ji ostatně ani text, který je vskutku plný vtipu, ale jak známo i nejlepší text se dá zkazit. To se zde ovšem nestalo. Myslím si, že hlavní zásluhu na tom nemají ani tak slavná jména, jako to, že všichni do jednoho rozehrály situace tak, jako by je opravdu žili a tak s každým novým mikropříběhem vstoupily zcela odlišné postavy, které ale měly něco společného - našly si svého diváka ve všech věkových kategoriích. Ti mladší se bavili nad sebou samými převedenými na scénu a ti starší částečně vzpomínali a částečně se poté také viděli, např. jako dětinštějící tatínci, pohřboví sváděči aj.

autor: Jelena Malostranská
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.