Miloslav Oswald - umělecký šéf opery a operety Moravského divadla Olomouc

13. únor 2015

Hostem Telefonotéky byl Miloslav Oswald - umělecký šéf opery a operety Moravského divadla Olomouc.

V pátek 13. února 2015 navštívil Telefonotéku šéf souboru opery a operety Moravského divadla Olomouc Miloslav Oswald. Řeč byla o inscenaci opery Viktora Ullmanna "Pád Antikrista", jejíž nahrávku Český rozhlas Vltava uvede 9. května, ale také o životních a hudebních láskách a objevech. Pořad připravil a slovem provázel Michal Bureš.

Miloslav Oswald původně studoval operní zpěv na Konzervatoři v Bratislavě, ale nakonec ukončil studium na VŠMU v Bratislavě v oboru orchestrální dirigování.

Po ukončení studia působil jako odborný asistent na Katedře skladby a dirigování na VŠMU v Bratislavě. Svoje zkušenosti rozšířil také jako pedagog a dirigent operního studia na Církevní konzervatoři v Bratislavě.

Ve Slovenském národním divadle působil coby stálý hostující dirigent v opeře a baletním souboru. Dirigoval opery Turandot, Nabucco, La Traviata a řadu dalších.

Významný průlom v jeho profesním životě nastal v roce 2002, kdy začal působit jako dirigent v Moravském divadle Olomouc.

Nastudoval tu množství oper - Rigoletto a Nabucco od G. Verdiho, Pucciniho Madam Butterfly, Manon J. Masseneta, Bludného Holanďana od R. Wagnera, Straku zlodějku od G. Rossiniho a řadu operet Zem úsměvů, Noc v Benátkách, Krásná Helena či muzikál My Fair Lady.

Dále spolupracoval s operou Slezského divadla v Opavě, Národním divadlem Moravskoslezským v Ostravě, se Slovenskou filharmonií, Symfonickým orchestrem Slovenského rozhlasu v Bratislavě, Filharmonií B. Martinů Zlín či Moravskou filharmonií Olomouc.

Od roku 2010 je uměleckým šéfem souboru opery a operety Moravského divadla Olomouc.

Archiv odvysílaných pořadů.

autor: Michal Bureš
Spustit audio