Miloš Štědroň, hudební skladatel a popularizátor

10. duben 2015

Hostem Telefonotéky bude Miloš Štědroň, hudební skladatel a popularizátor.

Hosté Telefonotéky, na které se můžete těšit.

Miloš Štědroň je znám jako dosti častý divadelní skladatel, autor a spoluautor komorních oper a musicalů.

V současné době se v několika divadlech v Česku hraje jeho a Uhdeův musical Balada pro banditu. Divadlo Husa na provázku uvádí jeho operní skeč MOCART o Amadeově brněnské lásce.

Nově otevřené plzeňské divadlo uvedlo na podzim musical Divá Bára, autoři Leoš Kuba - Miloš Štědroň a Milan Uhde.

Divadlo Husa na Provázku kromě toho uvádí Baladu pro banditu a hudebně scénickou kompozici autorů Miloše Štědroně a Milana Uhdeho Leoš aneb Tvá nejvěrnější, za niž dostal skladatel cenu Alfreda Radoka.

Brněnská Opera diversa uvedla vícekrát komorní operu Ivo Medka, Aloise Piňose a Miloše Štědroně Anály avantgardy dokořán o brněnské návštěvě amerického skladatele Henryho Cowella u Janáčka v polovině 20. let, dále pak operní skeč Miloše Štědroně Strašlivý konec Palackého na text Huberta Krejčího.

03350689.jpeg

Na letošní rok chystá tentýž ansámbl Štědroňova Chameleona aneb Joseph Fouché v obnovené a rozšířené verzi 31 let od původní premiéry.

Kromě toho Štědroň píše komorní, sborovou a vokální tvorbu a v letošní sezóně bude proveden jeho cyklus pro violu a cembalo s názvem Queen Lear: her work songs, tunes and banalissimo pro brněnskou cembalistku a profesorku JAMU Barbaru Mariu Willi a mezinárodně proslavenou violistku čínského původu Pchej-Džun, která působí ve švýcarském Baselu.

Na objednávku Filharmonie Brno píše skladatel hudbu k filmu o orchestru, který byl nedávno nalezen. Tato skladba bude uvedena na novoročním koncertě 2016.

Současně pracuje skladatel na symfonické verzi Balady pro banditu pro koncertní uvedení v Českých Budějovicích a na dalších místech.

Host pořadu umí překrásně vzpomínat na skvělé brněnské hudebníky z doby jeho mládí i na časy, kdy Husa na povázku neměla ani vlastní scénu, ale byla jedním ze symbolů svobodného myšlení.

Krom toho všeho se Miloš Štědroň stačí láskyplně starat o svou českou teriérku a když je toho všeho skutečně nad hlavu – tak se právě na onu hlavu na chvíli postaví.

Archiv odvysílaných pořadů.

autor: Zuzana Ledererová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.