Miloš Rejchrt: Žádný Karel nebyl dokonalý

4. listopad 2015
Glosa

Kdo je Karel, ten se má. Patří mu netoliko Karlův most a Karlovy Vary, ale též Králův Dvůr, Královské Vinohrady, ba celé Království české. Panovnický titul „král" je totiž mírně upravené germánské jména Karl. Naše dávné předky natolik zaujal mocný franský panovník Karel Veliký, že jeho osobním jménem začali označovat držitele vrcholné politické moci vůbec.

Karel Veliký podporoval vzdělanost a zároveň vládl pevnou rukou. Například v roce 805 nařídil trestnou výpravu proti údajně drzým Čechům ve východním příhraničí jeho říše, kteří nějak zapomněli platit povinné odvody, nechal zabít vůdce Čechů Lecha a přivedl je tak dodržování rozpočtové kázně.

Ve dvanáctém století byl Karel Veliký dokonce prohlášen za svatého, ale na oficiálním církevním seznamu světců se jeho jméno nevyskytuje. Jeho metody šíření křesťanství ohněm a mečem byly shledány nepřiměřenými svému účelu.

Poslední rakouský císař Karel Habsburský, má též nakročeno k titulu světce, v roce 2004 jej papež Jan Pavel II. blahořečil jako příkladného křesťanského panovníka. Proti jeho definitivnímu svatořečení se ale ozývají námitky: co je platné, že chtěl nesmyslnou válku evropských národů ukončit, když své chtění nedokázal zrealizovat.

Zakázal sice rakouské armádě nasadit na bojištích otravné plyny, ale když je nasadila spojenecká armáda německá, nic proti tomu nepodnikl, ač jako císař pán určitě podniknout mohl, a jako dobrý křesťan měl.

Dnešní svátek má tedy jediného plnohodnotného patrona ve světci Karlu Boromejském, milánském arcibiskupovi. V roce 1576 vypukla v jeho městě epidemie moru. Zatímco guvernér a další úředníci prchli, arcibiskup se ze služební cesty vrátil, narychlo nechal postavit nemocnici a všemožně pomáhal obětem.

Byl prohlášen za svatého už v roce 1610. Kdyby ale do toho mohli mluvit evangelíci, svatořečen by nebyl ani tento Karel, neboť nese přímou odpovědnost za smrt několika protestantů, kteří z jeho návodu byli obviněni z čarodějnictví a upáleni.

Takže, milí Karlové, už historií svého jména nás upomínáte, že mocnáři, světští i církevní, mohou být někdy oslavováni jako velicí a zasloužilí, ale svatý nebyl nikdo z nich. Však nikdo není dokonalý; někdy se mu ale v životě něco povede, za co je pak vážen, ba i a oslavován. Ať i vám se toho hodně povede, lidé vás mají rádi a hezky to spolu oslavte.

autor: Miloš Rejchrt
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.