Milenci moře. Literárně-hudební pásmo z tvorby francouzského básníka Saint-John Perse

7. červenec 2019

Francouzský spisovatel a básník Saint-John Perse oceněný v roce 1960 Nobelovou cenou je básníkem moře a také dnešní Souzvuk nás zanese k jeho břehům. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Stará rodová kultura, skvělá studia v Evropě, četná přátelství s významnými básníky a spisovateli, určily básníkův intelektuální horizont a prožitek volného mořského obzoru určil jeho básnické směřování. Saint-John Perse je básníkem moře. Sám sebe nazval „básníkem dvojjazyčným", neboť mluví jazykem reality a imaginace. Báseň je pro něho zjevením a „ozářením srdce", kdy se poezie vynořuje z nitra bleskem, výbuchem, prolomením, záhadou inspirace. Jsou to velká slova, ale jak posluchač volného, fragmentárního pásma z básnické knihy Moře jistě pozná, nejsou to slova prázdná.

Účinkují: Rudolf Matys, Marika Procházková a Miroslav Táborský

Překlad: Jiří Konůpek
Připravil a úvodní poznámku napsal: Pavel Šrut 
Hudbu Ottorina Respighiho a Clauda Debussyho vybrala: Helena Černá
Režie: Aleš Vrzák

Natočeno v roce 2005. 

autor: Pavel Šrut
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.