Milena Štráfeldová: Klíč visí na zápraží

16. květen 2007

V cyklu Ztráty a nálezy tentokrát uvádíme pořad Mileny Štráfeldové Klíč visí na zápraží. Autorka v něm představuje současnou podobu i historii rumunského Banátu, kraje, kde se v předminulém století usadili čeští vystěhovalci. Dodnes tu udržují působivou staročeskou tradici, ale současnost přináší této komunitě nová nebezpečí. Jaká je tedy její budoucnost? Jaká je bilance ztrát a nálezů Čechů v Banátu?

Jezdí se sem za romantikou starých časů, venkovskou idylou s kravkami, seníkem a domácím vínem i za staročeskou pohostinností. Nebo také za krásou Dunaje, kopců a hlubokých lesů, ve kterých se můžete na celé dny ztratit a kde dodnes natrefíte na divokou zvěř.

To všechno nabízí rumunský Banát, kraj, kde se Češi usadili před více než sto dvaceti lety a kde si jejich vesnice díky dlouhodobé izolaci od okolního světa udržely ráz 19. století. Stále ještě se tu na polích oře s koňmi, obilí se kosí ručně a k ranní hygieně musí postačit pumpa na dvoře. Pro člověka přesyceného civilizací je to opravdový lék na duši. Ročně si tuto idylu užívají stovky a možná tisíce turistů, které sem už přes patnáct let z Česka vozí specializované cestovní kanceláře. . .

Jaká je ale životní realita lidí, kteří se v Gerníku, Bígru, Svaté Heleně nebo Rovensku narodili a jejichž rodiny tu žily po generace? K této realitě patří vysoká nezaměstnanost i to, že za lékařem se jezdí desítky kilometrů. Ve školách chybějí učitelé a moderní pomůcky. Sníh nebo prudký déšť tu dokáže vesnici odříznout na dlouhé týdny od zbytku světa. Mladí lidé tu pro sebe nevidí žádnou budoucnost a hromadně odcházejí do Čech. Banát se vylidňuje a zůstávají tu v podstatě už jen staří lidé na dožití.

Podle místního faráře Václava Maška drží banátské Čechy pohromadě i víra. Tu ale mladí Gerničané, kteří se stěhují do Česka, rychle ztrácejí, stejně jako svou identitu. A programy, které na pomoc českým krajanům financuje česká vláda, se rozjíždějí pomalu.

Zvlášť ostře vynikl kontrast mezi romantickou vzpomínkou a nelehkou současností ve chvíli, kdy se do rumunského Banátu vypravila skupina Čechoameričanů z Virginie. Jejich předkové v roce 1905 lety opustili svůj domov v české vesnici Gerník a vydali se za oceán hledat novou existenci. Jejich potomci dnes obhospodařují rodinné farmy ve Virginii, brouzdají po internetu a v roce 2005 se vypravili na nostalgický výlet do míst, kde se čas zastavil.

Našli tu stejné chalupy, stejné studny a stejnou školu, jaké zachytila rodinná fotografie pořízená před sto lety. Zůstala tu i jména rodin jako Bláhovi nebo Provazníkovi, která dodnes žijí také ve Virginii. . .

V pořadu uslyšíte, jak svůj návrat do Gerníku prožívaly Marie Blaha a Joyce Pritchard z Virginie, i jak Čechy v Banátu vidí český novinář Ivo Dokoupil, který tu už léta pomáhá s humanitární společností Člověk v tísni. A samozřejmě nebudou chybět ani nahrávky starých českých písní, které při svých cestách do Banátu natočila autorka pořadu. Řada z nich je už v Česku zapomenutá. . .

Radiodokument Klíč visí na zápraží vysíláme na Českém rozhlase 3 Vltava ve středu 16. května ve 22.30 hodin.

Spustit audio