Milena Jesenská: O umění zůstat stát. Úvaha z dubna 1939

20. srpen 2021

Česká novinářka Milena Jesenská (1896 - 1944). Prožila bouřlivý, šťastný i nešťastný život, jehož podstatu, či alespoň podstatu jeho velké části, snad nejlépe vystihl novinář Josef  Kodíček ve Svobodné Evropě. Vzpomínal, jak si ji pamatuje z mládí: „Přetéká životem. Hoří jak svíčka na obou koncích.“ Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Účinkuje: Eliška Balzerová
Režie: Ivan Chrz
Natočeno: 2004

Willymu Haasovi připomínala aristokratku ze šestnáctého nebo sedmnáctého století: „Vášnivá, smělá, chladná a chytrá v rozhodování, ale neváhající ve výběru prostředků, pokud šlo o požadavek její vášně - a o takový požadavek šlo v jejím mládí snad téměř vždy.“ Dívka byla brzy bez matky, enfant terrible proslulého dívčího gymnázia Minerva, nápadný zjev českého korza na Ferdinandově třídě, ale i německého na Příkopě, odkud bylo už blízko do proslulé kavárny Arco pražské německo-židovské bohémy.

Tam asi prvně zahlédla Franze Kafku. S prvním mužem Ernstem Pollakem se odstěhovala v roce 1918 do Vídně, kde prožila několik těžkých let, odkud však také začala psát do pražských novin a časopisů. Za svou novinářskou kariéru (1919 - 1939) napsala na 900 článků a překladů, vystřídala tisk liberální, konzervativní, levicový. Byla fejetonistkou, módní referentkou, autorkou sloupků, článků o životním stylu; proslavila se jako autorka reportáží v Peroutkově Přítomnosti na konci 30. let. Hned na počátku okupace v roce 1939 začala pracovat v odboji, a to v ilegálním tisku, ale také při přepravě ohrožených osob z protektorátu přes hranice do Polska. Zatčena byla v listopadu 1939; byla souzena v Drážďanech odvlečena do koncentračního tábora v Ravensbrücku, kde zemřela 17. května 1944. 

Spustit audio