Milan Uhde. Zakázaný autor, ministr kultury, autor Balady pro banditu a muzikálu o Leoši Janáčkovi oslaví osmdesátiny

23. červenec 2016

Nešťastně šťasten – tato dvě slova si vypůjčil spisovatel Milan Uhde od básníka Františka Halase, když chtěl stručně charakterizovat svůj dosavadní život. Jsou to také závěrečná slova více než 600stránkových pamětí dramatika, disidenta, ministra kultury a autora slavné Balady pro banditu Milana Uhdeho. Vzpomínkový večer k jeho osmdesátinám připravila pro Český rozhlas Vltava Olga Jeřábková.

„V noci 28. července 1936, kdy jsem se narodil, probíhala prý první celostátní zkouška zatemňovacího systému, součást přípravy na nepřátelské bombardování.“ Toto je první věta z rozsáhlých, nesmírně otevřených a sebekritických pamětí spisovatele a politika Milana Uhdeho, které vyšly v roce 2013 pod názvem Rozpomínky. Co na sebe vím. Připomeňme ještě jinou větu, tentokrát naopak poslední: „Česká republiko, dobrý den!“ Zazněla odpoledne 1. ledna roku 1993 v Poslanecké sněmovně Parlamentu. Její předseda Milan Uhde skončil těmito čtyřmi novoročními slovy svůj projev, kterým přivítal samostatnou Českou republiku. Mezi uvedenými letopočty 1936 a 1993 psala historie ty nejkrutější scénáře, střídané léty svobody a lehkosti. Mnohdy jen zdánlivé.

Když se vloni 17. listopadu ptali novináři Milana Uhdeho, jak se dívá na vývoj v naší republice za posledních 26 let, odpověděl: „Takový scénář bych nevymyslel…“ Myslím, že by totéž mohl říci o celém svém životním příběhu mladíka z právnické rodiny, studenta filozofické fakulty, posléze novináře, redaktora prestižního literárního časopisu Host do domu, od roku 1972 zakázaného autora, signatáře Charty 77, který v té době píše – pod cizími jmény – tak slavné divadelní scénáře, jako je Balada pro banditu, Profesionální žena nebo Pohádka máje.

A pod tímto názvem – Takový scénář bych nevymyslel – vysíláme i Páteční večer na stanici Vltava, který připomene i další události ze života Milana Uhdeho: rok po listopadu 1989 se stal ministrem kultury, od roku 1993 byl předsedou Poslanecké sněmovny, když uzavřel svoji aktivní politickou činnost, věnoval se o to více své lásce – divadlu. Společně s hudebním skladatelem Milošem Štědroněm napsal pro Městské divadlo Brno například muzikály Nana a Divá Bára, pro Divadlo Husa na Provázku Leoš aneb Tvá nejvěrnější nebo Moc art. Mnoho textů vzniklo také přímo pro Český rozhlas – například trojice brilantních úvah na téma České obavy před Evropou. Ukázky z rozsáhlého díla dramatického i prozaického budou doplněny několika známými hudebními čísly s texty letošního jubilanta. Vzpomínkový pořad pro Český rozhlas Vltava k letošním osmdesátinám Milana Uhdeho připravila Olga Jeřábková.

autor: Olga Jeřábková
Spustit audio