Milan Uhde: Výběrčí. Rudolf Hrušínský v groteskním monodramatu o možné podobě moderního ďábla

17. listopad 2022

„Teda dobrej výběrčí vás najde v obýváku, ve špajzu, ve sklepě, na půdě, na zemi, na nebi, živý nebo mrtvý, jinak by k sakru nebyl žádnej výběrčí, žejo.“ Uhdeho podobenství o znásilňování osobní svobody a zneužívání moci poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Účinkuje: Rudolf Hrušínský
Dramaturgie: Karel Tachovský
Režie: Jiří Horčička
Natočeno: v roce 1966

Jak později Milan Uhde vzpomínal, svou nejúspěšnější rozhlasovou hru napsal během dvou víkendů u tchána a tchyně: „Mluvčí se před posluchačem mění z komisního násilníka v zoufalého otroka užuž odhodlaného ke vzpouře, v milovníka, manžela a pak zase v agresora schopného služebně motivované vraždy na ženě, které před chvílí vyznával lásku. Jedna věta popírala druhou a monolog vrcholil vstupem dalšího Výběrčího, tentokrát ženského rodu.“

Milan Uhde

Scénáře Milana Uhdeho se ujal režisér Jiří Horčička, který pro titulní roli získal Rudolfa Hrušínského. V rozhlasovém éteru zabušil Výběrčí na domovní dveře poprvé v roce 1966 a lze si jen představovat, jak drtivý účinek Uhdeho podobenství o znásilňování osobní svobody a zneužívání moci na posluchače muselo mít. Nezadržitelný proslov titulní postavy, která je koncentrací bezohlednosti, lži, sprostoty, demagogie, podlosti a násilí, podal Rudolf Hrušínský skutečně skvěle.

autoři: Renata Venclová , Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související