Milan Uhde: Moc art aneb Všeho moc škodí

12. září 2014

Milostný trojúhelník v hudební komedii s mnoha moravskými epizodními postavami a sbory.

Poslouchejte na Vltavě 12. září 2014 v 09:30. Po odvysílání se komedie objeví také na stránce Hry a literatura. Zůstane tam do čtvrtka 18. září 2014.


Hru Moc art aneb Všeho moc škodí její autor Milan Uhde původně napsal pro brněnské divadlo Husa na provázku. Hudbu k ní zkomponoval dramatikův dlouholetý spolupracovník Miloš Štědroň.

V rozhlasové verzi tato veršovaná komedie s tragickým koncem doznala nejen textových změn, ale především ji režisér Aleš Vrzák natočil s novou hudbou, kterou složil a přímo ve studiu sám nahrál skladatel a dirigent Marko Ivanović.

Co se stalo během Amadeovy návštěvy v Brně?

V příběhu se potkávají Franz Hofdemel (Jan Vondráček), o kterém se z libreta dozvídáme, že je členem zednářské lóže, dále jeho žena Magdalena (Tereza Bebarová) a „Mocart“ (Martin Písařík) – „ge, ge, génius“ a „vyvolenec Múz“. Jak probíhala návštěva Wolfganga Amadea v Brně? A jaké měla následky? Miniopera předkládá pozapomenutou historii v barvitém zpracování.

Vedle zmíněných postav jsou do děje zakomponovány nejrůznější moravské epizodní figury a sbory představující kupříkladu byt, přírodu, květen – měsíc lásky nebo boží mlén. V jedné části se dokonce objevuje reflexe porodnictví a tři porodní babky se snaží bojovat za zvýšení porodnosti.


Osoby a obsazení: Mocart (Martin Písařík), Franz (Jan Vondráček), Magda (Tereza Bebarová), dále účinkují Klára Sedláčková-Oltová, Naděžda Vicenová, Marika Procházková, Jan Meduna, Pavel Tesař a Martin Veliký

Autor: Milan UhdeHudba: Marko IvanovićDramaturgie: Kateřina RathouskáRežie: Aleš Vrzák

Natočeno v roce 2014.

autor: krs
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.