Milan Šotek bude pěstovat v Brně činohru!

6. březen 2018

Současný dramaturg pražského Národního divadla, dramatik a vysokoškolský pedagog a také držitel Ceny Alfréda Radoka za Nejlepší původní českou hru roku 2013 nastoupí od příštího roku jako nový šéf činohry Národního divadla v Brně. Martin Františák z tohoto postu odchází po vzájemné dohodě ze své funkce k 31. 12. 2018.

Milan Šotek už začal pracovat na přípravě dramaturgického plánu sezony 2019/2020.

Rád bych v činohře brněnského Národního divadla pěstoval činohru. Činohra skutečně začíná pochybovat sama o sobě, jestli by se třeba neobešla bez slova. Slova, které se má rozžít hereckým živlem.

Milan Šotek po maturitě na Gymnáziu Jana Keplera nastoupil na pražskou DAMU, kde v letech 2005-2010 vystudoval obor Dramaturgie činoherního divadla (za své studijní a umělecké výsledky získal Cenu děkana DAMU 2010 a Cenu Josefa Hlávky 2016). Ještě na škole založil spolu s Igorem Orozovičem a Jiřím Suchým z Tábora autorské divadlo Cabaret Calembour. Tři sezony působil jako dramaturg činohry Moravského divadla Olomouc, dvě sezony pak jako dramaturg Divadla na Vinohradech. Od září 2015 je dramaturgem Činohry pražského Národního divadla.

Protože bude šéfovat jako dramaturg, je podle něj nezbytné přivést si s sebou kmenového režiséra, a tím se stane Štěpán Pácl, generačně spřízněný režisér, se kterým má už zkušenosti ze společné práce v Praze. Za kmenového režiséra brněnské činohry považuje také ředitele Martina Glasera. Milan Šotek by dále rád vytvořil okruh alespoň tří dalších režisérů, kteří budou se souborem pracovat. Domluvil se už na pravidelné spolupráci s Ivanem Krejčím, uměleckým šéfem Komorní scény Aréna.

K dramaturgii podotýká, že by rád bych rozšířil kánon českého dramatu nad rámec zhruba deseti stále znovu obehrávaných titulů. Rád by inicioval a inspiroval vznik původních českých her.
 

autor: Pavlína Hornová
Spustit audio