Migrování: Kdo jiný než divadlo by měl reagovat na současné společenské dění?

19. prosinec 2015

Národní divadlo Brno se rozhodlo reagovat na současnou situaci a připravilo projekt s názvem Migrování. Ten má aktuálně tři části. První proběhla 11. prosince. Cílem projektu je přiblížit různé aspekty fenoménu „migrace“, a to nikoliv pouze prostřednictvím divadla, ale také diskusemi a koncerty.

Projekt vzešel z hlavy herce Martina Siničáka, který říká: „Kdo jiný než divadlo by měl reagovat na současné společenské dění?“ Podobně na věc nahlížejí dramaturgové Lucie Němečková a Martin Sládeček, a tak se věci daly do pohybu. 11. prosince měli návštěvníci brněnské Reduty možnost shlédnout program Zelená lampa poezie. V jeho rámci vystoupili syrští básníci, hudebníci a překladatelé žijící v České republice, konkrétně Charif Bahbouh, Moris Issa a Marwan Alsolaiman. Posléze s nimi mohli návštěvníci diskutovat.

03532713.jpeg

Divadlo bylo 11. prosince reprezentováno hrou Oh my sweet land, která kromě příběhu lásky dvou hlavních protagonistů přináší také příběhy syrských uprchlíků odcházejících z vlasti po vypuknutí občanské války. Večer završilo vystoupení skupiny The Entropies se Soheilem Shadloo v čele.

Druhé Migrování chystá Národní divadlo Brno na leden. Třetí pak proběhne v dubnu, ovšem nikoliv na půdě Reduty, nýbrž přímo v budově Mahenova divadla. Jejich program bude odlišný a divadelníci na něm stále pracují.

Spustit audio