Migrace, hibernace, hypermarket... to jsou 4+4 dny v pohybu

20. říjen 2003

Toto spojení není můj výmysl, ale skutečně motto organizátorů osmého ročníku divadelního festivalu Čtyři + čtyři dny v pohybu. I letos se pokračuje v oživování nedivadelních industriálních prostor, tentokrát mají diváci "migrovat" za divadlem do areálu bývalé cihelny v šáreckém údolí. V této velké hale vzniknou tři hrací plochy, HiberBar, několik stanovišť pro videoprojekci, zkrátka samoobslužné boxy jako v hypermarketu, kde si každý vybere sortiment podle svého vkusu. Festivalovým tématem je "hibernace", zimní spánek. Příští ročník se bude totiž odehrávat v květnu, tedy migruje skrz roční období a podle slov organizátorů musí toho půl roku přezimovat, do jara se zmrazit. Původní záměr umístit akci tentokrát do prostor ledárny v Podolí naštěstí nevyšel, naopak v bývalé cihelně bude prý teplo.

Z pestré směsi hypermarketové nabídky lze doporučit exotický japonský blok prvního dne. Představí se mimo jiné Tanno Ken'ichi, žák Mina Tanaky, se svým sólem inspirovaným punkem. Britská inscenace "This is modern" je mystifikací o historii tance za posledních sto let. Vstup tanečním historikům je přísně zapovězen! Letos bude uvedeno rekordních 16 českých a 4 světové premiéry. Jednou z nich je i představení "25 žen" skupiny Krepsko, v němž opravdu 25 hostů-žen různých duší i profesí zaplní prostor. Jedním z vrcholů přehlídky bude vystoupení Clauda Brumachona a dalších čtrnácti českých a francouzských tanečníků v představení "Svědek" inspirovaném dílem Franze Kafky. Kreace vznikla původně pro kapli v Nantes a u nás se měla objevit už loni, k čemuž kvůli povodním nakonec nedošlo.

Hiroaki Umeda

Kromě tanečních performancí, z nichž zde upozorňujeme na pouhý zlomek, uzavírá každý večer koncert či party v HiberBaru, jenž potrvá podle zájmu hibernantů až do noci. Připraveny jsou také filmové projekce, z nichž nejrozsáhlejší (tříhodinový projekt, z něhož lze kdykoliv odejít a zase se připojit) mapuje život obyvatel Lipska. Je založen na spontánních odpovědích obyvatel různého věku a profesí na klíčová životní témata. Nedílnou součástí projektu je také několikadenní workshop pod vedením Jennifer Monson, jehož výsledky diváci shlédnou během posledního dne festivalu.

Tanno Ken'ichi

Nezbývá než pozvat do hlubin šáreckého lesa. Putování prý bude odvážlivcům zpříjemněno od posílení MHD z Dejvické v inkriminovaných časech i v den státního svátku až po výtvarné pojednání a osvětlení od stanice Jenerálka.

Mezinárodní divadelní festival Čtyři + čtyři dny v pohybu se koná ve dnech 24.-31.10. v areálu bývalé cihelny V Šáreckém údolí 37. Vstupenky lze zakoupit v pokladně divadla v Celetné, stojí 200Kč (pro studenty 150Kč) a platí na celý večerní blok představení. Doprava je zajištěna ze stanice metra Dejvická a zpět i po půlnoci. Všechny informace včetně jízdních řádů najdete zde.

autor: mat
Spustit audio