Michel Houellebecq: Zůstat naživu. Svébytná tvůrčí metoda v eseji provokativního francouzského spisovatele

29. leden 2022

„Mrtvý básník nepíše. Proto je důležité zůstat naživu,“ uvažuje v jednom ze svých textů Michel Houellebecq, snad nejvýraznější francouzský autor současnosti. Jeho esej v podání Luboše Veselého poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Účinkuje: Luboš Veselý
Připravil: Vlastimil Kaňka
Překlad: Alan Beguivin
Režie: Vít Vencl
Premiéra: 29. 1. 2022

Michel Houellebecq (1956) je proslulý francouzský spisovatel a intelektuál. Mezi jeho nejslavnější romány patří Rozšíření bitevního pole, Elementární částice či Mapa a území. Román Podvolení vyvolal v roce 2015 značné pobouření mezi kulturní veřejností a jeho autor byl obviňován z rasismu.

Houellebecq je považován za literárního provokatéra, na jehož romány se čeká s obavami. Nekorektnost jeho psaní je zcela programová – úkolem umělce je poukazovat na zamlčené, nepřiznané pravdy – jak ostatně vyplývá i z předkládaného esejistického textu. Jeho podtitulem je metoda. A skutečně, obrací se jako v přednášce o spisovatelském řemesle k adeptům básnictví a předestírá jim, jak obtížný a bolestivý je úděl básníka a jak nesmlouvavě musí na sebe básník své společenské i individuální břemeno brát. Těmito radami spisovatel zároveň odhaluje své vlastní pojetí místa spisovatele ve společnosti i povahu jeho tvorby.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související