26. června 2019 v 22:00 |
Administrační tagy: 

Michel Doneda & Petr Vrba: THEORAL

Michel Doneda & Petr Vrba: THEORAL
DUO VrbaDoneda / Punctum
26. června 2019 v 22:00 |
Administrační tagy: 

Michel Doneda & Petr Vrba: THEORAL

Studiový záznam volně improvizujících performerů, jehož výsledkem je koláž pojmenovaná THEORAL. Na trumpetu a elektroniku hraje Petr Vrba a rámec celé skladbě, který se objevuje i v názvu, dává francouzský sopránsaxofonista Michel Doneda.

Theoral je textově-zvuková koláž a vychází z Donedovi touhy ohledávat hranice možností promlouvat jazykem nejen skrze hru na saxofon, ale v tomto případě i prostřednictvím jeho hlasového projevu. Je to vůbec poprvé, co Doneda se svou mnohaletou zkušeností plátkaře experimentuje s kombinacemi vytříbené techniky hry a vokální hmotou vycházejícího z jeho hrdla. V Donedově hlasovém projevu, slyšíme zvuky jakoby neandrtálské poezie dávných kmenů, slyšíme náznaky jakési prenatální doby fónické poezie, kde jsou důležité informace předávané melodií, barvou a vlastně i emocemi obsaženými ve zvuku a rytmu desémantizovaného textu. Vše s neuvěřitelnou a syrovou energií francouzsky zemitého hudebníka, ve kterém se rozhodně nezapřou kořeny zapuštěné v dobách rozkvětu punkové hudby, ale i v určité lehkosti venkovských pochodových kapel. Nahrávka vznikla exlusivně pro Radiocusticu díky Donedově spolupráci s českým improvizátorem a zvukovým performerem Petrem Vrbou. Ve skladbě THEORAL, zaměřené na vztah zvuku a jazyka, se Petr Vrba vyjadřuje především prostřednictvím řetězce elektronických zvukových nástrojů, procesorů a do nich zapojeného mikrofonu sledujícího celé dění během nahrávání. Samozřejmě včetně Vrbovi trumpety.

V autorské abstrakci zapomenutých jazyků, řeči neandrtálců s náznakem archetypalních výkřiků zarytých v našich DNA struktůrách, využili autoři také zvuk nejrůznějších vábniček, který právě s elektronikou Petra Vrby vytváří zajímavé akustické pnutí mezi živočisným a strojovým tvořením zvukové materie.