Michal Zahálka: Jako dramaturg mám rád překážky a výzvy

14. září 2018

Teatrolog, překladatel a dramaturg Michal Zahálka je sedmým rokem členem dramaturgické rady plzeňského mezinárodního festivalu Divadlo, jehož 26. ročník právě probíhá v Plzni, a je také novým dramaturgem Městských divadel pražských.

Divadlo je poslední dobou stále více politické. V roce 2015 se to v Plzni ukázalo třeba na inscenaci Ibsenova Nepřítele lidu režiséra Thomase Ostermeiera, letos je takové třeba Havlovo Vyrozumění, ale na politiku reaguje většina inscenací.

Nikdy nikdo nám nemluvil do toho, co má nebo nemá být na plzeňském festivalu. Je to svoboda, které si velmi vážím. Ale pro západoevropská divadla už jako země nejsme příliš zajímaví.

Daniel Přibyl oslovil Michala Zahálku a společně s Michalem Dočekalem a Davidem Drábkem se stali novým uměleckým vedením Městských divadel pražských. Dramaturgický plán byl dlouho přísně tajen. Přináší 14 inscenací, často českých či světových premiér.

Michal Zahálka

Nálada v divadle je dobrá, je tam skvělé zázemí. Spolupracujeme třeba s Jánem Luteránem, Kamilou Polívkovou, Michalem Hábou nebo s Jakubem Vašíčkem a Tomášem Jarkovským. Změní se poetika a způsob, jakým se o divadle přemýšlí, ale zároveň budeme usilovat o to, abychom neprováděli žádné vyhánění diváka z hlediště.

Jak se dívá na skandál kolem inscenace Olivera Frljiče Naše násilí a vaše násilí? Co si myslí o pornu na Vltavě? Proč miluje divadlo? A co s člověkem udělá, když vidí za rok 200 divadelních inscenací? I o tom byla řeč.

www.michalzahalka.cz

autor: Jan Anderle
Spustit audio