Michal Lukeš

29. říjen 2008

Ve středu byl hostem Dopoledního Radiožurnálu generální ředitel Národního muzea a historik Michal Lukeš. Řeč byla především o nové expozici muzea s názvem Republika, na níž jsou mimo jiné k vidění i originály Mnichovské dohody. Proč právě vystavení těchto originálů po dlouhou dobu budilo četné kontroverze? Co si o nich Michal Lukeš myslí? A jak se Národní muzeum může proměnit v prvorepublikovou kavárnu? Ve čtvrtek 30. října bude hostem přednosta III. chirurgické kliniky FN Motol Pavel Pafko.

Hlavním tématem Dopoledního Radiožurnálu s Michalem Lukešem byla nová expozice Národního muzea, která je pojmenovaná Republika. Ta má být podle Michala Lukeše především zprostředkovanou procházkou každodenností první republiky. Prvorepublikové knihkupectví střídá typická kavárna a příbytek městské dělnické rodiny, navštívit však můžete i ordinaci venkovského lékaře či typický kostelík.

Součástí expozice jsou i tři originály Mnichovské dohody - německý, britský a italský. Michal Lukeš vzpomíná, že vystavení dokumentu, který se stal Čechům a Slovákům osudným, budilo mezi novináři po dlouhou dobu mnoho kontroverzí. Namítá však, že tento dokument k našim dějinám neoddělitelně patří: "Někteří novináři začali psát: Proč budeme vystavovat zažloutlý papír? Ono to však není o vystavování zažloutlého papíru. Ten dokument je symbolem. Je to velice tragický dokument, kterým zanikl ten náš československý stát, a budí samozřejmě nějaké emoce, ale vystavovat ho samotný o sobě by zřejmě nebylo úplně správné. On je však vystaven v souvislostech textových a v souvislostech obrazových a já si myslím, že na tu výstavu takovéto dokumenty patří."

Součástí výstavy jsou pouze tři ze čtyř původních originálů Mnichovské dohody. Co se stalo s oním francouzským? Jak vypadaly prvorepublikové politické kampaně? Jak těžké je sehnat šaty Žofie Chotkové, ve kterých byla v Sarajevu zastřelena? Jak to vypadá, když se v Národním muzeu připravuje akce Kulový blesk? A proč chce v mladých lidech budit vlastenectví a pocit národní hrdosti?

Záznam celého rozhovoru s Michalem Lukešem i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: als
Spustit audio