Michal Hvorecký: Nejhorší zločin ve Wilsonově. Strhující detektivní příběh v temných uličkách staré Bratislavy

26. květen 2023

Slovenskou metropoli v roce 1918 zastupitelé na pár týdnů přejmenovali na Wilsonov – na počest tehdejšího prezidenta nejdemokratičtějšího státu Woodrowa Wilsona. Pozoruhodná etapa v dějinách města tvoří pozadí napínavého vyšetřování záhadných brutálních vražd. Premiéru poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání. Pořad není vhodný pro děti a mladistvé.

Pořad není vhodný pro děti a mladistvé.
Účinkuje: Viktor Dvořák
Připravila: Petra Hynčíková
Překlad: Martina Bekešová
Režie: Jakub Doubrava
Premiéra: 21. 5. 2023
Natočeno v plzeňském studiu Českého rozhlasu.

Bezradná policie na pomoc povolá newyorského detektiva Aarona Fooda. Američan neobvyklými a mimořádně drsnými metodami vyšetřuje okultní zločiny ve městě, kde před sto lety vedle sebe žili Němci, Maďaři, Židé a menšina Slováků. Příběh ve stylu gotického hororu ze střední Evropy připomíná zapomenutou kapitolu dějin Bratislavy, jejíž představitelé vyhlásili vznik nezávislého města a jeho název odvodili od propagátora demokracie prezidenta Woodrowa Wilsona.

Nekompromisní vyšetřovatel Food se drží svého kréda, že „kriminalistika není nic víc než vědecké využívání imaginace.“ S tímto přístupem a ve spolupráci s mladým policejním čekatelem Josefem Eisnerem se vydává na mysteriózní honbu po stopách šíleného vraha.

Povídku Nejhorší zločin ve Wilsonově napsal Michal Hvorecký původně pro „zombie“ sbírku sdružení Rigor Mortis Je dobré být mrtvý, a tak se značně odlišuje od cyberpunkového Hvoreckého, jak ho známe z jiných textů. Žánrová novela je mimořádně působivá. Mysteriózní účinek textu a temnou atmosféru příběhu otiskl do zvukové podoby režisér Jakub Doubrava. V rozhlasovém nastudování exceluje herec Viktor Dvořák.

Spustit audio

Související