Michal Bauer a Julie Chytilová: Děti z Lugasy

12. červenec 2017

Michal Bauer a Julie Chytilová se před několika lety vypravili do Ugandy, protože se rozhodli, že stráví několik měsíců na tamějších školách jako učitelé angličtiny a ekonomie.

Vydali se proto do vesnice Lugasy nedaleko Viktoriina jezera, přibližně šedesát kilometrů od hlavního města Kampaly. Své zážitky, postřehy a dojmy sepsali v knize Děti z Lugasy. Vydalo ji Nakladatelství Lidové noviny v roce 2006.

Autoři v knize mimo jiné uvádějí:

„Zpřístupnění vzdělání širokým vrstvám vidíme jako hlavní cestu z africké chudoby. Není sice krátká a neproběhne skokově, ale je nejkratší, protože je úzce propojená s lidmi. Nejde pouze o fakt, že vzdělání zvyšuje příjem Afričanů, protože lidé pracují produktivněji. Za ještě důležitější považujeme vliv vzdělání na chtěný počet dětí, na schopnosti začlenit budoucnost do svého rozhodování a aktivněji přistupovat k životu. To je koření, bez něhož se udržitelný růst neobejde.“

Knihu Děti z Lugasy převedla v roce 2011 do podoby pětidílné rozhlasové četby na pokračování Hana Soukupová. V režii Luboše Koníře účinkují Lenka Krčková a Martin Hruška. Pořad byl natočen v Českých Budějovicích.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.