Michaela Šmídová a Martin Vávra: Nejradši máme sami sebe

16. listopad 2017

Jako druzí jsou nám nejsympatičtější Slováci, ostatní národnosti už mají odstup, říká o náklonnostech Čechů sociolog Martin Vávra.

Hosté Vizitky, kulturní a sociální antropoložka Michaela Šmídová z Centra pro studium vysokého školství a sociolog Martin Vávra ze Sociologického ústavu Akademie věd ČR, jsou spolu s Tomášem Čížkem autory publikace Inventura předsudků, která právě vyšla v nakladatelství Academia.

Mít předsudky je přirozená lidská vlastnost, způsob, jak se zobecňujícími soudy orientovat ve světě. Problém je, co se svými předsudečnými postoji děláme, jestli je reflektujeme. Máme historické zkušenosti s tím, co se stane, když se předsudkům uvolní hráze.
Michaela Šmídová a Martin Vávra

Češi si podle výzkumů myslí, že jsou tolerantní k jinému náboženskému a politickému přesvědčení i k mladým lidem. Daleko méně tolerance vyjadřují vůči lidem jiné barvy pleti, alkoholikům a psychicky nemocným. „Za poslední dva tři roky se velice zhoršily postoje vůči muslimům a cizincům obecně, přestože ČR zůstala úplně mimo migrační proudy a osobní zkušenost s nimi se nijak neposílila,“ upozorňují spoluautoři publikace Inventura předsudků. Za tímto jevem je podle nich zřejmý vliv médií a především sociálních sítí. „Velký vliv má to, jakým způsobem – předsudečným, nebo nepředsudečným – se na sociálních sítích vyjadřují o těch jiných lidé, které velká část veřejnosti považuje za autority,“ zdůrazňuje Michaela Šmídová.

Spustit audio