Mia Münzerová Le Comte: Stále sním o Praze (10 částí)

26. leden 2007

V cyklu Čtení pod dekou uvádíme desetidílnou četbu na pokračování ze vzpomínkové knihy malířky pocházející z pražské německé židovské patricijské rodiny. Z překladu Miloše Tomasca připravila Helena Štěpanovská. V režii Vlada Ruska účinkuje Jaroslava Adamová.

Mia Münzerová Le Comte je rodačkou ze známé pražské židovské rodiny, dcera vynikajícího lékaře a spoluzakladatele panevropského hnutí, profesora Univerzity Karlovy Josefa Münzera. Studovala malířství na Akademii výtvarných umění, kde byla žačkou Rudolfa Vejrycha a Maxe Švabinského. V knize vzpomíná na dětství a mládí prožité v Praze, ale i na pobyty na venkově a na cesty po Itálii, Francii, Německu, na své rozvětvené a věhlasné příbuzenstvo i na četné své přátele a známé. Poutavě líčí rovněž svůj útěk před Hitlerem a nedobrovolný odchod do emigrace.

V době českého vydání knihy (v roce 2000) autorka žila v Alfordu ve státě Massachusetts. Svá výtvarná díla s převážně figurativními náměty vystavovala v Paříži, v New Yorku, stálou expozici má v muzeu v Berkshire.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.