Mezzosopranistka Magdalena Kožená zpívá starou hudbu. Poslechněte si ukázky nejnovějších nahrávek

6. říjen 2019

První díl pořadu se zaměřuje na začátky proslulé pěvkyně, druhý díl nabídne mimo jiné ukázku z jejího nejnovějšího alba Il giardino dei sospiri, které natočila s Collegiem 1704 a Václavem Luksem.

Magdalena Kožená studovala zpěv nejprve na konzervatoři v rodném Brně a poté u Evy Blahové na Vysoké škole múzických umění v Bratislavě. Z jejich četných domácích i zahraničních soutěžních úspěchů je nejvýznamnější absolutní vítězství v 6. mezinárodní soutěži W. A. Mozarta v Salcburku v roce 1995.

Sir Simon Rattle a Magdalena Kožená

Magdalena je Rytířem řádu umění a literatury Francouzské republiky, převzala Cenu ministra zahraničních věcí Gratias agit za šíření dobrého jména České republiky a Zlatou medaili za zásluhy na poli umění od Mezinárodního výboru washingtonského Kennedyho centra pro umění. Tyto dvě pocty doplnila respektovaná cena G. F. Händela, kterou uděluje rodiště slavného německého skladatele, město Halle, za mimořádnou interpretaci díla svého slavného rodáka.

Čtěte také

Těší se také z Ceny Brna, svého rodného města. Je neúnavnou propagátorkou české hudby a české kultury, stala se patronkou MHF 13 měst Concentus Moraviae, své jméno spojila s Rokem české hudby 2014 a převzala také záštitu nad celoevropským hudebním projektem České sny. V ČR se Magdalena soustavně věnuje aktivitám Nadačního fondu, který založila na podporu tuzemských základních uměleckých škol.

Autorkou pořadu je muzikoložka Markéta Králová.

Spustit audio