Mezinárodní varhanní festival Olomouc 2016

15. září 2016

48. ročník Mezinárodního varhanního festivalu Olomouc 2016 jsme představili za účasti publika v přímém přenosu z proboštského chrámu Svatého Mořice.

Hosté Telefonotéky, na které se můžete těšit.

Moderátor Michal Bureš se na kůru u slavných Englerových varhan sešel se zdejším regenschorim, varhaníkem a dramaturgem festivalu Karlem Martínkem. Ten si na své první setkání s tímto výjimečným nástrojem pamatuje z dětství.

Poté odešel studovat do Brna a do Paříže, aby se do rodné Olomouce vrátil. Tady se ho ujal profesor Antonín Schindler, který patří k zakládajícím osobnostem MFO a byl čestným prezidentem MVF. Ze záznamu prof. Schindler zavzpomínal na historicky první ročník MVF, který proběhl roku 1969, kdy byla Olomouc pokořeným okresním městem, do něhož byla dislokována nejpočetnější sovětská posádka v zemi.

Ředitel pořádající MFO Vladislav Kvapil považuje MVF za svého druhu ojedinělý, a možná proto tak veřejností vyhledávaný. Pro MFO je ctí podobný festival pořádat. Letošní ročník je dedikován Maxi Regerovi.

03705597.jpeg

Hlavní interpretační hvězdou je Olivier Latry, titulární varhaník pařížského Notre-Dame, rodák z Boulogne-sur-Mer na severozápadě Francie. Pro varhanickou dráhu se rozhodl na základě souhry mnoha okolností. Dodnes je za to rád. Už 30 let se věnuje povolání, které je jeho radostí a štěstím.

Reportér Aleš Spurný nás se svými hosty provedl svatomořickým chrámem, vystoupal na věž a představil zvukové možnosti Englerova nástroje. Publikum, které bylo vysílání přítomno, se do Olomouce sjelo z celé Moravy.

Čtěte také: Archiv odvysílaných dílů Telefonotéky.

autor: Michal Bureš
Spustit audio