Mezinárodní hudební festival v Krumlově zahájil tenorista Flórez: „Je to krásné město“

18. červenec 2016

V sobotu začal jubilejní 25. ročník Mezinárodního hudebního festivalu Český Krumlov. Festival, který potrvá až do 6. srpna, zahrnuje symfonické i komorní koncerty klasické hudby, operní a písňové recitály, jazz, folk, muzikál, crossover či tzv. národní večery spojené s kulinářskými zážitky. Sólistou slavnostního zahajovacího galakoncertu byl peruánský tenorista Juan Diego Flórez, ještě před vystoupením poskytl Mozaice rozhovor.

Co pro vás znamená být opět po čase v České republice?

Je mi velkým potěšením, že jsem se mohl opět vrátit do vaší země, navíc u příležitosti tak krásného projektu. Mám rád české publikum a atmosféru, kterou dokáže při koncertech vytvořit. V Českém Krumlově jsem zatím nikdy nebyl a musím říct, že je to opravdu krásné město a je jenom dobře, že se tady koná tak prestižní festival.

V Českém Krumlově se jedná o open-air produkci. Máte rád tento typ projektů, nebo raději dáváte přednost klasickým koncertním sálům?

No, to záleží na okolnostech. Například ve čtvrtek jsem zpíval na velkém koncertu na Martových polích v Paříži, kam přišlo půl milionu lidí. Byla to opravdu velká radost a celý ten večer měl neopakovatelnou atmosféru. Mám docela rád tyto druhy vystoupení. Samozřejmě, víc zpívám v kamenných divadlech, bez amplifikace, kde se musím spolehnout jenom na svůj hlas. Vystoupení v rámci open-air projektů je ale pokaždé takové příjemné zpestření.

Na základě jakého klíče jste sestavil repertoár svého českokrumlovského koncertu?

Je to repertoár, který zpívám pravidelně a už jsem s ním, ale v různých obměnách, vystoupil i na mnoha jiných koncertech. Konkrétně pro Český Krumlov jsem si zvolil několik ukázek z Mozartových oper, tři francouzské árie, několik ukázek ze španělských zarzuel a také několik italských písní. Je to zkrátka takový reprezentativní výběr mého současného repertoáru, nebo repertoáru, ke kterému interpretačně směřuji. Každý rok měním jednotlivé skladby na svých koncertech, často i kvůli tomu, aby programy těchto vystoupení korespondovaly s mými novými profilovými cédéčky.

Přichystal jste pro diváky v Českém Krumlově také nějaké překvapení?

Ano, po oficiálním programu bude blok přídavků a v rámci jednoho budu hrát na kytaru. To občas při svých koncertech dělám. Hru na kytaru mám opravdu rád od doby, kdy jsem byl mladší, a často se tak k tomuto nástroji takto vracím. Věřím, že to bude pro české diváky velké překvapení.

Jste jeden z nejlepších světových interpretů rossiniovského repertoáru. Teď v létě navíc budete slavit 20 let kariéry a slavnostní galakoncert se uskuteční v rámci Rossiniho operního festivalu v italském Pesaru, kde jste odstartoval mezinárodní dráhu. Na programu vašeho českokrumlovského koncertu ale Rossini chybí. Je to i určitá předzvěst toho, že budete tento repertoár postupně interpretačně opouštět?

Chci i nadále zpívat Rossiniho. Jeho díla jsem dosud interpretoval opravdu hodně a mám radost, že se k nim mohu vrátit i teď v létě v Pesaru. V poslední době se ale zabývám i jinými rolemi, zejména z francouzského romantického repertoáru. Letos jsem například poprvé zpíval Massenetova Werthera, ke kterému se chci určitě v budoucnu ještě vrátit. Hned v příští sezóně to bude v divadlech v Bologni a v Curychu. Na podzim mám v plánu zpívat v Berlíně krásnou roli v Meyerbeerově opeře Hugenoti. V příštích sezónách se chystám také na Hoffmanna v Offenbachových Hoffmannových povídkách. Je to pro můj hlas něco úplně jiného, vyžaduje to jiný způsob zpívání. V těchto rolích je zkrátka více emocí, více vášně. Nevylučuji, že se jednou budu zabývat i českou hudbou. Není to dosud můj repertoár, váš jazyk je pro mne navíc dost složitý. Rád bych do budoucna chtěl zpívat, kdoví, možná nějaké písně.

autor: Daniel Jäger
Spustit audio